Dostupni linkovi

Poljska šalje dodatne trupe na granicu sa Belorusijom


Poljska je poslala hiljade vojnika na granicu sa Belorusijom, a takođe je počela i izgradnju ograde od bodljikave žice.
Poljska je poslala hiljade vojnika na granicu sa Belorusijom, a takođe je počela i izgradnju ograde od bodljikave žice.

Poljska šalje 500 dodatnih vojnika i specijalnih vozila na svoju granicu sa Belorusijom kako bi je ojačala zbog sve većeg priliva migranata, za koje vlada te zemlje tvrdi da ih organizuju Belorusija i Rusija radi destabilizacije Evropske unije (EU).

"Imamo posla sa dobro organizovanom akcijom iz Minska i Moskve", rekao je premijer Mateuš Moravjeski na konferenciji za novinare 20. septembra.

"Branićemo poljsku granicu i spriječićemo migrante da uđu", rekao je Moravjeski nakon sastanka s ministrom unutrašnjih poslova i šefom granične straže.

Poljska, Litvanija i Letonija, tri zemlje Evropske unije koje se graniče sa Belorusijom, optužuju beloruskog lidera Aleksandra Lukašenka za ilegalno prebacivanje migranata iz Iraka, Avganistana i Sirije u njihove zemlje.

Oni to nazivaju činom "hibridnog rata" protiv svojih zemalja kao osvetom zbog sankcija EU Belorusiji.

Moravjeski je naveo da migranti sa Bliskog istoka i iz Afrike plaćaju velike iznose u Belorusiji kako bi bili prokrijumčareni u Nemačku, ali da ih beloruski vojnici ostavljaju u gustim šumama i močvarama na granici sa Poljskom.

Konferencija poljskog premijera usledila je dan nakon što je troje migranata pronađeno mrtvo na poljsko-beloruskoj granici. Uzrok smrti nije naveden.

Još osam migranata spasila je istog dana poljska hitna pomoć nakon što su se zaglavili u močvari dok su pokušavali da pređu granicu.

Zvaničnici granične službe Belorusije rekli su 20. septembra da je četvrta osoba pronađena mrtva na beloruskoj strani granice.

Međunarodna organizacija za migracije (IOM) saopštila je ranije da se migranti suočavaju sa ekstremno teškim uslovima, ograničenim pristupom pijaćoj vodi i hrani, medicinskoj pomoći i skloništima.

"Prolongiranje ove neprihvatljive situacije predstavlja ozbiljnu pretnju po život i zdravlje migranata", saopštio je IOM.

Poljski zvaničnici odbacuju tvrdnje da su migranti lišeni humanitarne pomoći.

Poljska i Litvanija podižu žičane ograde, povećale su granične patrole i uvele privremeno vanredno stanje duž svojih granica kako bi zaustavile migracije. Takođe zabranjuju i novinarima i humanitarnim organizacijama kretanje duž graničnog pojasa.

Poljska će krajem septembra odlučiti da li će produžiti tridesetodnevno vanredno stanje koje je uvedeno 2. septembra.

Izvor: AP
XS
SM
MD
LG