Dostupni linkovi

Poljska produžila vanredno stanje duž granica sa Belorusijom


Oko 30 migranata nalazi se već nekoliko nedelja zaglavljeno na graničnom prelazu između Poljske i Belorusije 20. avgust 2021.
Oko 30 migranata nalazi se već nekoliko nedelja zaglavljeno na graničnom prelazu između Poljske i Belorusije 20. avgust 2021.

Poljski parlament izglasao je produžavanje vanrednog stanja duž granice sa Belorusijom, koje je proglašeno prošle nedelje usred migracionog pritiska.

Glasanje je usledilo nakon što je premijer Mateuš Moravjeski (Mateusz Morawiecki) rekao poslanicima da se zemlja suočava s pretnjom Rusije i Bjelorusije tražeći podršku za vanredno stanje, koje je prošle sedmice proglasio predsednik Andžej (Andrzej) Duda.

Moravjeski je rekao u parlamentu da je odbrana poljskih granica odgovornost države i da se "u Moskvi i Minsku pišu scenariji" koji ugrožavaju bezbednost i suverenitet Poljske, preneo je AP.

Poljska, Litvanija i Letonija - tri zemlje Evropske unije koje se graniče sa Belorusijom - optužuju beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka za ilegalno prebacivanje migranata iz Iraka, Avganistana i Sirije u njihove zemlje. Oni to nazivaju činom „hibridnog rata“ protiv svojih zemalja kao osvetom zbog sankcija EU Belorusiji.

EU je uvela sankcije Belorusiji zbog toga što su tamošnje vlasti primorale avion irske kompanije Rajaner da sleti u Minsk, kako bi bio uhapšen novinar Roman Protaševič.

Moravjeski i drugi zvaničnici branili su vanredno stanje takođe napominjući da će Moskva započeti velike vojne vežbe u Rusiji i Belorusiji kasnije ovog meseca.

Vanredno stanje dozvoljava vlastima da spreče novinare i druge civile da rade u krugu od 3 kilometra od granice sa Belorusijom. Neki poslanici optužili su vladu da koristi vanredno stanje za ograničavanje prava novinara na rad, a građana za dobijanje informacija sa granice.

Dok su hiljade migranata vraćene nazad ili smeštene u zatvorene migrantske centre, glavni fokus nedeljama je na oko 30 ljudi zaglavljenih na poljsko-beloruskoj granici.

Međunarodna organizacija za migracije (IOM) je saopštila da se migranti suočavaju sa „ekstremno teškim uslovima, ograničenim pristupom pijaćoj vodi i hrani, medicinskoj pomoći i skloništima“.

„Prolongiranje ove neprihvatljive situacije predstavlja ozbiljnu pretnju po život i zdravlje migranata“, saopštio je IOM.

Poljski zvaničnici odbacuju tvrdnje da su migranti lišeni humanitarne pomoći.

Oni su u Varšavi objavili slike za koje kažu da pokazuju kako beloruske snage bezbednosti obezbeđuju migrantima hranu, odeću i prevoz automobilom.

Ministar unutrašnjih poslova Marijuš (Mariusz) Kaminski rekao je da su većina onih koji su ilegalno prešli u Poljsku Iračani koji su avionom putovali iz Bagdada u Minsk. On je rekao da postoji i grupa Avganistanaca koji godinama žive u Rusiji i kojima je sada ponuđen pristup EU.

Poljska je duž granice rasporedila vojsku i razapela žicu kako bi sprečila prelazak migranata, a ljudima iz grupe koja je ostala blokirana na granici ne dozvoljava da podnesu zahtev za azil.



XS
SM
MD
LG