Dostupni linkovi

Uhapšeno pet osoba u Zvečanu, saopštila Policija Kosova


Pripadnici KFOR-a tokom intervencije u Zvečanu, na severu Kosova, 29. maj 2023.
Pripadnici KFOR-a tokom intervencije u Zvečanu, na severu Kosova, 29. maj 2023.

Policija Kosova je saopštila u ponedeljak uveče, 29. maja, da je tokom incidenata u Zvečanu, na severu Kosova, uhapšeno pet lica.

"Demonstranti nisu ispoštovali zvanična naređenja da odu, već su pružili otpor i počeli da bacaju razno oruđe, čuli su se molotovljevi kokteli, granate, eksplozivne naprave i pucnji. Usled neobuzdanog nasilja do sada je povređeno više službenika KFOR-a, a do sada je uhapšeno pet osumnjičenih", navodi se u policijskom saopštenju.

Od jutra 29. maja, grupe Srba protestuju u Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću zbog nasilnog ulaska novih gradonačelnika opština na severu u opštinske zgrade u petak, 26. maja.

Protiv demonstranata, okupljenih ispred zgrade opštine Zvečan, intervenisale su trupe mirovne misije NATO-a na Kosovu, KFOR.

U sukobima je povređeno oko 25 pripadnika KFOR-a.

Policija Kosova navodi da su demonstranti provocirali, bili nasilni i ispisivali provokativne natpise sa srpskim i ruskim simbolima na policijskim vozilima KFOR-a, oštetili delove vozila, bušili gume.

Maskirani demonstranti su ometali i rad novinara, dok je jedno policijsko vozilo izgorelo.

Policija je u skladu sa mogućnostima obezbedila deo novinarskih ekipa, saopšteno je.

I u Leposaviću su demonstranti bacali razne predmete i petarde, odnosno piroteһnička sredstva na službena lica i policijska vozila, navodi se u saopštenju.

Policija je, navode, reagovala profesionalno i molila demonstrante da protestuju mirno, da ne napadaju i ne ugrožavaju živote policajaca, da oslobode put i službena vozila za promet, "kako situacija ne bi eskalirala".

"Prisutni zvaničnici KFOR-a kontinuirano su upućivali takav zaһtev demonstrantima", navodi policija.

Kosovska policija je u kontinuitetu sarađivala sa KFOR-om kako bi upravljala situacijom i KFOR je bio primoran da reaguje, navodi se u saopštenju, budući da su bili ugroženi životi zvaničnika, napravljena šteta na vozilima i javnoj imovini.

Pokrenute su istrage u vezi sa nasiljem, a kosovska policija pozvala je građane da ostanu mirni i da ne nasedaju na provokacije bilo koje prirode.

Tenzije su ponovo porasle u opštinama na severu Kosova nakon što su izabrani gradonačelnici koji su izašli na vanredne izbore 23. aprila – svi Albanci.

Dosadašnji čelnici četiri opštine na severu, Severne Mitrovice, Zubinog Potoka, Zvečana i Leposavića, u kojima živi većinsko srpsko stanovništvo, bili su sa Srpske liste.

Oni su, međutim, u novembru prošle godine podneli ostavke u znak nezadovoljstva odlukom Vlade Kosova da preregistruje automobile na RKS – registarske oznake Republike Kosovo.

Izbore 23. aprila bojkotovali su Srpska lista i većinsko srpsko stanovništvo na severu, koje sada ne prihvata rezultate, odnosno nove predsednike.

Međunarodna zajednica osudila je odluku Vlade Kosova da gradonačelnici nasilno uđu u zgrade opština i pozvala vlasti na uzdržanost i povlačenje.

XS
SM
MD
LG