Dostupni linkovi

Predsednica Kosova optužila Vučića za destabilizaciju na severu zemlje


Vjosa Osmani na jednoj od konferencija za medije u februaru 2023. godine
Vjosa Osmani na jednoj od konferencija za medije u februaru 2023. godine

Predsednica Kosova Vjosa Osmani rekla je da tenzije na severu izazivaju "ilegalne srpske strukture pretvorene u kriminalne bande" koje su napale kosovsku policiju, službenike KFOR-a i novinare.

Osmani je objavom na Tviteru osudila nasilje na severu, a predsednika Srbije Aleksandra Vučića optužila za destabilizaciju severa zemlje.

"Ove neprihvatljive akte nasilja moraju svi da osude. Oni koji izvršavaju Vučićeve naloge za destabilizaciju severa Kosova moraju da se suoče sa pravdom", napisala je predsednica.


Od jutra 29. maja, grupe Srba protestuju u Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću zbog nasilnog ulaska novih gradonačelnika opština na severu u opštinske zgrade u petak, 26. maja.

Protiv demonstranata, okupljenih ispred zgrade opštine Zvečan, intervenisale su trupe mirovne misije NATO-a na Kosovu, KFOR.

Tokom akcije čule su se eksplozije sa suzavcem i šok granatama, a na vojnike su bacane kamenice, flaše i molotovljevi kokteli.

Ekipa Radija Slobodna Evropa videla je i povređene vojnike KFOR-a na terenu.


Pet policajaca je 26. maja povređeno u sukobima sa demonstrantima koji su ih gađali kamenicama. Policija je odgovorila šok bombama i suzavcem.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je dan ranije da će se na Kosovu dogoditi nešto što "nismo videli", dok je aktuelnu situaciju ocenio kao najtežu do sada.

"Plašim se nestabilnosti, čak i velikih sukoba, jer znam da Srbi ne mogu više da izdrže, dok ovaj [premijer Kosova Aljbin Kurti] sanja da bude [predsednik Ukrajine Volodimir] Zelenski“, rekao je Vučić za Pink TV.

Tenzije su ponovo porasle u opštinama na severu Kosova nakon što su izabrani gradonačelnici koji su izašli na vanredne izbore 23. aprila – svi Albanci.

Dosadašnji čelnici četiri opštine na severu, Severne Mitrovice, Zubinog Potoka, Zvečana i Leposavića, u kojima živi većinsko srpsko stanovništvo, bili su sa Srpske liste.

Oni su, međutim, u novembru prošle godine podneli ostavke u znak nezadovoljstva odlukom Vlade Kosova da preregistruje automobile na RKS – registarske oznake Republike Kosovo.

Izbore 23. aprila bojkotovali su Srpska lista i većinsko srpsko stanovništvo na severu, koje sada ne prihvata rezultate, odnosno nove predsednike.

Međunarodna zajednica osudila je odluku Vlade Kosova da gradonačelnici nasilno uđu u zgrade opština i pozvala vlasti na uzdržanost i povlačenje.

XS
SM
MD
LG