Dostupni linkovi

Pojačane sankcije Evropske unije prema Siriji


Sirijska izbjeglička porodica na granici sa Libanom
Sirijska izbjeglička porodica na granici sa Libanom
Ministri vanjskih poslova EU osnažili su postojeće sankcije prema sirijskom režimu. Na crnu listu dodana su još 26 dužnosnika, tri kompanije, a moći će se obaviti inspekcije bilo kojeg broda za koji se sumnja da prevozi oružje za Siriju, te se mogu blokirati letovi iz Sirije prema Evropi. Analitičari ističu da se omča oko Assada sve više zateže.

Arapska liga pozvala je Bashara al Assada da odstupi s vlasti, a Evropska unija ojačala je sankcije. Embargo na izvoz oružja uveden je još u maju prošle godine, no većina sirijskog oružja je sovjetskog i ruskog porijekla, pa analitičari kažu da dodatni ambargo neće imati značajnijeg efekta.

Evropska povjerenica za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton istaknula je kako sankcije ne treba potcjenjivati i da se pritisak na režim mora nastaviti.

„Odavda šaljemo jedinstvenu poruku. To je podrška sirijskom narodu, želimo da se nađe mirno rješenje, a sadašnje vodstvo nema drugu opciju nego da ode s vlasti“. ističe Ashton.

Carl Bildt
Carl Bildt
Slično razmišlja i švedski ministar inostranih poslova Carl Bildt koji smatra da se već treba pripremati za postAssadovo vrijeme.

„Režim će pasti i ostaviti zemlju u teškoj situaciji. Moramo se fokusirati na to što dalje raditi. Naravno, ne znamo kada će taj dan doći, ali doći će i moramo biti pripremljeni da pomognemo politički, ali i ekonomski zemlju koja je uništena najprije aktualnim režimom, a potom i sukobom“, naglašava Bildt.

William Hague, britanski šef diplomacije istaknuo je kako je značajno nastaviti s potporom Annanovom mirovnom planu, ali i ojačati sankcije prema režimu i dalje podržavati opoziciju, te osigurati značajniju humanitarnu pomoć. Hague smatra da je nužno intezivirati akcije i izvan Vijeća sigurnosti UN.

„Ipak, nadam se i vjerujem da će jednog dana pravda biti zadovoljena. Mi u Velikoj Britaniji dokumentiramo kršenja ljudskih prava kako bi sirijski narod jednog dana mogao zatražiti pravdu zbog počinjenja zločina“, kaže Hague.

Istodobno, režim nastavlja obračun s oponentima. U ponedjeljak su aktivisti za ljudska prava saopćili da je najmanje dvadesetak civila ubijeno tokom nedjelje. To su bili muškarci između 20 i 30 godina. Neki od ubijenih su bili u pidžami, neki su ubijeni mecima, a neki izbodeni noževima, tvrde svjedoci. Državna televizija prikazuje snimke „čišenja“ dijelova grada, od kako kažu „naoružanih terorističkih bandi“.

U Ministarstvu vanjskih poslova u Damasku u ponedjeljak je rečeno da Sirija neće upotrebljavati kemijsko oružje protiv civila, osim u slučaju da se zemlja suoči s napadom izvana.
XS
SM
MD
LG