Dostupni linkovi

UN: Rusija i Kina blokirale rezoluciju o sankcijama sirijskom režimu


Eksplozije i požari bijesne Damaskom
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:52 0:00

Eksplozije i požari bijesne Damaskom

Rusija i Kina stavile su veto na rezoluciju Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda o novim sankcijama protiv sirijskog režima.

Sjedinjene Države, Velika Britanija i Francuska saopštile su da je UN ovim potezom iznevjerio sirijski narod, a međunarodni posrednik Kofi Anan izrazio je razočaranje izostankom jedinstva svjetskih sila.

Britanski ministar vanjskih poslova William Hague osudio je postupak Rusije i Kine rekavši da za njega "nema opravdanja i ne može se braniti".


Zapadne zemlje predagale su oštrije sankcije ukoliko Bašar al Asad ne prestane upotrebljavati teško naoružanje protiv pobunjenika i ne povuče svoje snage iz gradova.

Ovo je treći put da se Moskva i Peking koriste vetom kako bi onemogućili donošenje sankcija protiv Asadovog režima.
Bijela kuća smatra da Asadov režim gubi kontrolu nad situacijom nakon što su u bombaškom napadu u Damasku u srijedu ubijena najmanje tri visoka dužnosnika sirijske Vlade. Stradali su ministar odbrane i njegov zamjenik te šef kriznog štaba, a ministar unutrašnjih poslova teško je ranjen.

SAD su pozvale međunarodnu zajednicu da se ujedini u naporima oko plana tranzicije vlasti u Siriji.

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon "oštro je osudio“ napad. I on i njegov specijalni izaslanik za Siriju, Kofi Anan, pozvali su Vijeće sigurnosti da snažnije djeluje, uoči glasanja o pooštravanju sankcija zvaničnom Damasku.

Ban je rekao kako valja "iznimno brzo" djelovati na vlasti i opoziciju da zaustave nasilje. U tom je smislu Anan pozvao Vijeće sigurnosti da odlučnije djeluje u sirijskom sukobu.

Uoči sjednice Vijeća sigurnosti, iz Bijeće kuće je saopšteno da je predsjednik Barack Obama telefonom razgovarao sa svojim ruskim kolegom Vladimirom Putinom.

Što je predsjednik Rusije kazao, ne zna se tačno, ali njegov ministar vanjskih poslova, Sergej Lavrov ponovio je rusko protivljenje rezoluciji UN-a. Međunarodne sankcije bile bi „direktna podrška pobunjenicima“, rekao je on.

U Damasku, nakon napada, Asadove su snage preplavile ulice glavnog grada, a snajperisti zauzeli položaje na krovovima. Slobodna sirijska armija preuzela je odgovornost za napad u srijedu, baš kao i jedna grupa poznata kao Islamske brigade.

Radvan Zijadeh, oficir za vanjske poslove opozicionog Nacionalnog vijeća Sirije označio je ovaj napad kao početak kraja Asadovog režima.

"Ovo će biti prelomna tačka. Asadov režim će to prepoznati i boriće se do kraja“.
XS
SM
MD
LG