Dostupni linkovi

Bitka za Damask, ubijen ministar odbrane Sirije


Snimak sa videa koji pokazuje tenkove pro vladinih snaga u delu Damaska
Sukobi u Siriji ne prestaju, tokom cijele noći vodile su se borbe u Damasku. Sirijska TV javlja da izvršen samoubilački bombaški napad na zgradu službi bezbjednosti, a ubijen je ministar odbrane. SB UN odložio je za četvrtak glasanje o novoj rezoluciji, a izgledi da će Rusija podržati jedan od dva prijedloga koji su predloženi su mali.

U samoubilačkom napadu na zgradu službi državne bezbjednosti u Damasku u srijedu je ubijen sirijski ministar odbrane i ima više teško povrijeđenih među ministrima i zvaničnicima sigurnosti koji su bili na sastanku, saopštila je sirijska državna televizija.

Zgrada koja je pod pojačanim obezbjeđenjem nalazi se u centru sirijske prijestonice.

"General Daud Radha pao je kao mučenik u terorističkom napadu na zgradu nacionalne sigurnbosti", javila je sirijska televizija koja je prethodno saopštila da među učesnicima sastanka ima povrijeđenih, od kojih su neki zadobili veoma teške povrede.

Bezbjednosni izvori potvrdili su za agenciju France press da je više povrijeđenih, uključujući i ministra unutrašnjih poslova Muhameda Ibrahima el Šaara, prevezeno u bolicu El Šami u glavnom gradu.

Na čelu državne bezbjednosti je general Hišam Ihtijar i ne zna se da li je i on povređen u napadu. Ihtijar (71) se smatra ključnim čovjekom u suzbijanju nereda u Siriji protiv vlade predsjednika Bašara al Asada, koji su izbili u martu 2011. godine.

U Damasku su tokom čitave noći vođene žestoke borbe između pobunjenika i snaga lojalnih predsjedniku Bašaru al-Asadu.

Ministar odbrane Daoud Rajha
Ministar odbrane Daoud Rajha
Prema navodima lokalnog koordinacionog odbora, koji organizuje antirežimske proteste, borbe su vođene u više dijelova grada, a bombardovan je i susjedni Kvabun.

Režimske snage i pobunjenici Slobodne sirijske vojske sukobile su se pred zoru i u Al-Midanu i Zahiri, dijelovima Damaska, kao i u Asaliju na jugu grada.

Čula se i jaka eksplozija na zapadu, u dijelu Mašru-Dumar. Van grada, ali na teritoriji provincije Damask, kako prenose opozicioni aktivisti snabdijevanje strujom je prekinuto.

Sjeverozapadno od Damaska, na granici sa Libanom, režimske snage su bombardovale grad Zabadani. U provinciji Homs teško naoružanje korišćeno je u Tal Kalaku i više dijelova grada Homs.

Agencije javljaju i da je sirijska vojska u strahu da ne izgubi kontrolu nad Međunarodnim aerodromom u Damasku pojačala vojnu prisutnost u glavnom gradu, a stanovništvo je masovno izbjeglo iz naselja gdje su vođene žestoke borbe sirijake vojske i pobunjeničkih snaga.

Pobunjeničke snage u utorak su najavile da je počela borba za oslobađanje Damaska. Više od 60 vojnika ubijeno je u sukobu sa pobunjenicima u proteklih 48 sati, tvrdi nevladina organizacija Sirijska opservatorija ljudskih prava.

A organizacija za nadgledanje ljudskih prava u Siriji je saopštila da je u operacijama sirijskih snaga sigurnosti u utorak ubijeno najmanje 90 osoba.

Savjet bezbjednosti UN odložio je za četvrtak glasanje o rezoluciji o Siriji, a na razmatranju se nalaze dva prijedloga, odnosno dva nacrta rezolucije o Siriji. Prema prvom, koji je pripremila Rusija, predviđeno je produženje mandata posmatračke misije UN u Siriji, koji ističe 21. jula, za tri mjeseca. Prema drugom, britanskom nacrtu predviđeno je ograničavanje roka boravka misije na 45 dana i uspostavljanje roka od 10 dana u kojem vlada Sirije treba da obustavi nasilje i povuče vojsku iz naseljenih mjesta, ili će, u suprotnom, protiv Damaska biti usvojene sankcije na osnovu Poglavlja VII Povelje UN.

Rusija se, međutim, kategorički protivi upućivanju prijetnji sirijskim vlastima.

Zapadne zemlje kažu da bez uključenja pretnje sankcijama u tekst rezolucije mandat posmatračke misije neće biti produžen.

Damask
Damask
Asošijejted pres (AP) javlja da su slabe šanse da će članice Savjeta bezbednosti Ujedinjenih nacija (UN) naći zajednički jezik u vezi sa novom rezolucijom Zapada o Siriji, pošto se Rusija, uoči glasanja, i dalje protivi nekim njenim dijelovima

Ključni kamen spoticanja su prijetnja sankcijama i spominjanje poglavlja VII Povelje UN kojom bi se omogućila upotreba sile sa ciljem da se zaustavi 17-mjesečni građanski rat u Siriji.

Zamjenik ruskog ambasadora pri UN Aleksander Pankin je izjavio da njegova zemlja i dalje nema namjeru da popusti u vezi sa ta dva zahtjeva Zapada.

Konsultacije su sazvane povodom izmijenjenog nacrta rezolucije koji gura Moskva. Rusija je saopštila da će uložiti veto na svaku rezoluciju u kojoj se spominje Poglavlje sedam, ali diplomate u Savjetu tvrde da je moguće da pred glasanje, zakazano za popodne, bude još pregovora.

Poslednjih dana brojni su diplomatski pokušaji da se Savjet ujedini, kako bi se Siriji poslao mnogo ozbiljniji signal. Međunarodni izaslanik Kofi Anan pregovarao je s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i kineskim Huom Đintaom.

Rusija i Kina su već dva puta stavljale veto na rezolucije kojima je Zapad želio da izvrši pritisak na Asada.

U Siriji se nalazi posmatračka misija UN, čiji mandate započet u aprilu ističe u petak, a Savjet bezbjednosti mora do tada da odluči da li će ga produžiti.
XS
SM
MD
LG