Dostupni linkovi

Susjed, upali svjetlo: Poezija u tramvaju


Amra Božović: "Tonem u san, sutra je novi dan." Fotografije: Midhat Poturović
U okviru projekta „Susjed, upali svjetlo“ Međunarodnog centra za mir održan je performans troje mladih pjesnika iz Slovenije i Bosne i Hercegovine koji su u tramvaju čitali poeziju vozeći se od Baščaršije do Ilidže.

Čitajući poeziju privukli su pažnju većine putnika koji su i sami počeli recitovati iz glave neke, možda, davno naučene stihove.
Ibrahim Spahić

Cilj projekta „Susjed, upali svjetlo“ je buđenje svijesti građana da se samo uzajamnom saradnjom može promijeniti već postojeće stanje u BiH. Ta saradnja postiže se umrežavanjem mladih ljudi, kaže Ibrahim Spahić, organizator projekta.

„U danima kada se obilježava borba protiv antisemitizma, fašizma i ksenofobije ovi mladi ljudi žele da probude interes za drugoga. Nekada se, ali i danas po nekim metro-stanicama, priređuju velike izložbe, prave koncerti, razgovara se sa ljudima, čak nekad i protiv interesa samog putnika. Međutim, niko ne može da odoli potrebi da čuje glas drugoga,“ rekao je Spahić.

Kao prostor za iščitavanje svoje poezije ovi omladinci odabrali su tramvaj, što je jedinstven prostor za okupljanje različitih ljudi, kaže Dejan Koban, pjesnik iz Slovenije.
Dejan Koban

„Tramvaj ima najmanje 50 putnika i većina njih zuri u neku tačku ili gleda van. Niko ni sa kim ne razgovara. Stoga smo željeli da ovim performansom uspostavimo neku komunikaciju među ljudima,“ rekao je Koban.

Mlada pjesnikinja i apsolventica Filozofskog fakulteta u Sarajevu Amra Božović:

„Pjesma se zove Ulice moga grada.

Tonem u san,
sutra je novi dan.
Ulice nisu moje,
one imaju putove svoje.
Mogu da se srdim,
mogu i da cvjetam.
Dio sam
nepojamnog svijeta.“


Posljednja aktivnost projekta „Susjed, upali svijetlo“ održat će se u nedjelju 15. novembra u Staklenom gradu u Sarajevu, na kojoj će slovenački studenti arhitekture prirediti jedan performans uz instalaciju koja je sačinjena od komada otpadaka.
XS
SM
MD
LG