Dostupni linkovi

Otvoren 61. frankfurtski sajam knjige


Na sajmu će učestvovati 7.300 izdavača i trgovaca iz više od 100 zemalja i regija
Na sajmu će učestvovati 7.300 izdavača i trgovaca iz više od 100 zemalja i regija
Priredila: Dinka Jurković

U Frankfurtu na Majni otvoren je 61. po redu sajam knjige, najpoznatija smotra izdavaštva na svijetu. Sajam je otvorila njemačka kancelarka Angela Merkel i kineski potpredsjednik Xi Jinping, kao predstavnik zemlje počasnog gosta ovogodišnjeg Frankfurtskog sajma. Oni su pozvali svijet na dijalog kultura dok je kancelarka Merkel izrazila nadu “o raspravi bez tabua.”

Ali, nije sve išlo kako je planirano. Dva kineska disidenta, Bei Ling i Dai Qing, izazvali su mali diplomatski incident na simpozijumu uoči otvaranja sajma. Kada su se obratili skupu oficijelna kineska delegacija je napustila prostoriju iz protesta.

Tek nakon isprike Juergena Boosa, direktora Sajma knjige kineska delegacija je pristala da se vrati na simpozij.

Mei Zhaorong, bivši kineski veleposlanik u Njemačkoj je rekao da su domaćini promijenili program, a da njih nisu o tome obavijestili.

“Mi ovdje nismo došli po lekciju iz demokratije”, rekao je Mei, “ta vremena su prošla”.
Angela Merkel otvorila je 61. sajam knjige u Frankfurtu

Kineski disidenti su bili razočarani ovakvom reakcijom zvanične kineske delagacije ističući da je tim ponašanjem umanjena mogućnost konstruktivnog dijaloga.

Kao počasni gost ovogodišnjeg sajma Kina je poslala u Frankfurt impresivnu delegaciju od preko 100 pisaca, 300 glumaca kao i oko 700 izdavača i trgovaca. Kineska prezentacija nazvana “Tradicija i inovacija” imat će 612 “dešavanja” u sklopu sajma knjige, nastupiće i svjetski poznat pijanist Lang Lang.

“Sajam knjige će predstaviti Kinu u njenih stotinu različitih lica”, kaže Liang Yong, sa Univerziteta u Trieru.

Organizatori pokušavaju da dovedu Kinu kao počasnog gosta već 15 godina, tek im je to sada uspjelo.

“Komunikacija – face to face- na ovogodišnjem sajmu proširit će kontakte i razumijevanje među ljudima. Samo kad odbacimo sve naše predrasude, spremni smo da naučimo više jedni o drugima”, ističe Stefan Kramer sa Univerziteta u Leipzigu.

Frankfurtski sajam knjige jedan je od najvećih i najvažnijih svjetskih sajmova, okupit će oko 7.300 izdavača i trgovaca iz više od 100 zemalja i regija. Ove godine, svoja vrata zatvara 18.10. a očekuje se rekordna posjeta od oko 300.000 posjetilaca.
XS
SM
MD
LG