Dostupni linkovi

Podrška muzičara buđenju građana BiH


Protest u Sarajevu 13. juni 2013.
Protest u Sarajevu 13. juni 2013.
Protestu beba u kolicima, roditelja, studenata, penzionera, nezaposlenih pridružili su se i muzičari iz BiH. Na svoj način, pjesmom, podržali su zahtjev građana, a to je da bh. parlamentarci usvoje zakon o jedinstvenom matičnom broju.

Muzičari iz cijele BiH žele iskoristiti to što su javne ličnosti i na taj način dati doprinos građanskoj borbi za osnovno ljudsko pravo - pravo na postojanje.



Sarkastičnim tekstom, uz poznatu melodiju, članovi sarajevskog benda Dvadesetorica objasnili su stanje u kojem se nalazi nekoliko hiljada roditelja iz BiH koji su dobili djecu nakon 12. februara, od kada se ne izdaje jedinstveni matični broj. Jedan od njih, Adnan Beširović ističe kako je pjesma nastala spontano kao odgovor političarima, ali i podrška buđenju građanske svijesti:

„Tu smo da se koliko-toliko rugamo svakodnevnici koja se dešava, da na nama svojstven način ovjekovječimo period koji se desio u našem društvu. Ovo što se sada desilo sa najmlađom kategorijom naših stanovnika je grozno - i mi podržavmo ne samo ovu nego svaku građansku incijativu“, navodi Beširević.

Banjalučki muzičar Đurica Štula, poznatiji kao Grof Đuraz, na sebi svojstven način dao je podršku svim građanima širom BiH koji su se probudili iz dvodecenijskog sna.

"Poštovani zemljani BiH, želim da pozdravim vaš slobodarski duh koji se probudio iz višegodišnjeg sna. U to ime pjevaću vama sada pjesmu ’Stoka’ za sve vas u Banjoj Luci, Sarajevu, Mostaru, kantonima, entitetima koji ste odlučili da stoki kažete: ’Stani!’“ - poručuje Grof Đuraz:



Uporedo sa protestima, nastala je i pjesma pod imenom “Ne odustajem”. Muziku, tekst i aranžman uradio je Melis Cakić:

„Pjesma je nastala bukvalno za 15 minuta. Dali smo se svi u akciju. Dosta prijatelja je došlo da pomogne. Istakao bih Berina Tuzlića koji je ustupio prostorije svoga studija. To je najmanje što sam mogao da uradim za te bebe koje su inkognito“, kaže Cakić.

Jedan od vokala pripada Anidi Isanović:

„To je naš način podrške. Mi to najbolje radimo i najbolje se možemo iskazati na taj način. To je samo jedan mali, mali segment naše podrške koju možemo dati svemu ovome“, kaže Anida Isanović.



Iako su podršku građanima BiH pružali prigodnim porukama na internet društvenim mrežama, članovi Dubioze kolektiva u to vrijeme bili su na turneji u Rusiji. U pauzi, na parkingu snimili su kratku muzičku video poruku:



Iako njihove pjesme prate skoro skupove svih obespravljenih građana BiH, ironično je, kaže Brano Jakubović, da nisu mogli biti na dugo priželjkivanom građanskom protestu:

„Jedino što smo mogli napraviti u tom trenutku je kad smo prešli poljsku granicu, našli smo prvu benzinsku stanicu i snimili taj klip da pošaljemo bilo kakvu podršku“, navodi Jakubović.

I njegov kolega iz benda Vedran Mujagić smatra kako muzičari mogu i moraju biti socijalno angažovani, jer se problemi sa kojima se suočava većina građana BiH tiču svih nas:

„Ako ste neka javna ličnost i ako imate bilo kakav prostor u medijima, onda je jako bitno pričati o tome u svakom momentu kad možete“, poručuje Mujagić.
XS
SM
MD
LG