Dostupni linkovi

Nastavljeni JMBG protesti u Sarajevu


Današnje okupljanje u sarajevu
Današnje okupljanje u sarajevu
Nekoliko desetina građana okupilo se i u srijedu na platou ispred tržnog centra Alta u Sarajevu. Udaljeni svega oko tri stotine metara od zgrade državnog Parlamenta građani ne odustaju od zahtjeva da se hitno usvoji zakon o jedinstvenom matičnom broju.

Rok bh. parlamentarcima da do 30. juna usvoje zakon o jedinstvenom matičnom broju, kojeg su građani jučer dali nakon masovnih protesta, ne žele provesti čekajući po kućama ili kafanama.

Iako su kako kažu sklonili djecu sa platoa državnog Parlamenta, kako bi bh političarima omogućili dolazak na posao, koji je prethodnih dana kako su isti tvrdili bio ugrožen iz sigurnosnih razloga, ne žele odustati od svakodnevnog podsjećanja političara da moraju raditi.

„Mi ostajemo pri kafi, svaki dan u pet do 12. Međutim, ne tamo. I jučer smo naveli da nećemo vršiti bilo kakav vid pritiska, koji bi se mogao protumačiti kao blokada. Pravićemo i piti kafu preko puta“, kaže Nihad Alečković.

Kao i prethodnih dana, nekoliko desetina građana došlo je na kafu, ali ovaj put preko puta zgrade državnog Parlamenta.

„Narod treba da shvati da se ovo nije završilo sa jučerašnjim protestima. Zakon još unijek nije donesen i treba svaki dan da dolazimo, da oni vide da smo konstantni i da se i dalje borimo za isto“, kaže Jasmin iz Sarajeva.

Sarajka, Azra Hadžić već sedam dana, koliko traju protesti građana, počisti smeće sa platoa zgrade Parlamenta BiH. Danas je svojim sugrađanima poručila da smeće stavljaju u džepove, jer se kako kaže umorila:

„Poslije svakog protesta donijela sam metlu i lopaticu i sve to počistila. Sinoć nije ostao niti jedan opušak, niti jedan papirić ispred zgrade državnog Parlamenta. Jedini problem je to što sam upropastila svoju metlu, pa molim gradonačelnika da mi dobaci četiti metle i lopatice“, poručila je Azra.
XS
SM
MD
LG