Dostupni linkovi

Obustavljena dalja isporuka respiratora 'Srebrene maline'


Ilustrativna fotografija

Raspodjela 100 respiratora firme "Srebrena malina" koja je počela u utorak (27. oktobra) bit će obustavljena, potvrdio je za Radio Slobodna Europa (RSE) vršilac dužnosti direktora Federalne uprave civilne zaštite (FCUZ) Mustafa Kadribegović.

Odluka je donesena nakon što je utorak ustanovljeno, prvo u bolnici Goražde, da dva respiratora imaju sistemsku grešku, a srijedu jutro nakon pokušaja instalacije prva dva od 16 planiranih u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS), što je također bilo neuspješno.

„Tri uređaja koja su instalirana u Sarajevu i Goraždu nisu prošla proces verifikacije. Određeni parametri koji su bili predmet verifikacije bili su iznad praga tolerancije. Iz tog razloga smatrali smo da dalja isporuka ne bi imala smisla. Trebamo utvrditi razloge zbog koji to dolazi, odnosno da se otkloni tehnički problem“, kazao je Kadribegović.

U utorak navečer direktorica Kantonalne bolnice u Goraždu Nermina Kamenica potvrdila je za RSE kako su dva respiratora koja su dopremljena u bolnicu neispravna.

Kadribegović je kazao kako će se svi respiratori vratiti u skladištu u Rajlovcu kod Sarajeva i tu će ostati do daljneg.

„Nastojat ćemo utvrditi zbog čega dolazi do greške. Danas su mjerili volumene dotoka kisika. Obaviješten sam od ljudi koji su to radili da su ti paramteri u nekom 50-postotnom i 75-postotnom režimu rada bili dobri, ali na maksimalnom režimu od 100 posto bilo je odstupanja“, naglasio je Kadribegović.

Federalna uprava Civilne zaštite već je dva puta raspisivala tender za instalaciju spornih respiratora po cijeni od oko 150 hiljada KM (75 hiljada evra), ali nije bilo zainteresovanih ponuđača.

Podsjećamo da je 100 kineskih respiratora kupila firma "Srebrena malina" za 10,5 miliona KM (5,25 miliona evra). Novac je dala Vlada Federacije BiH, a sporni ugovor je potpisala Federalna uprava civilne zaštite. Respiratori su u BiH stigli u aprilu mjesecu, te se od tada nalaze u skladištu.

Zbog sumnjive nabavke Tužilaštvo BiH otvorilo je predmet u kojem su osumnjičeni premijer FBiH Fadil Novalić, suspendovani direktor FUCZ-a Fahrudin Solak, vlasnik "Srebrene maline" Fikret Hodžić i direktor Agencije za lijekove BIH Aleksandar Zolak.

XS
SM
MD
LG