Dostupni linkovi

Asim Sarajlić saslušan u predmetu 'Respiratori'


Asim Sarajlić, arhivska fotografija
Asim Sarajlić, arhivska fotografija

Bivši potpredsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) i delegat u Domu naroda Bosne i Hercegovine Asim Sarajlić, saslušan je u Tužilaštvu Bosne i Hercegovine u okviru predmeta respiratori, potvrđeno je za Radio Slobodna Evropa (RSE) iz ove institucije.

Sarajlić je, kako se navodi iz Tužilaštva BiH saslušan 23. septembra u svojstvu svjedoka, no više informacija, kako je rečeno, ne mogu dati.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine u maju je pokrenulo istragu o tome kako je Civilna zaštita Federacije Bosne i Hercegovine preko firme „FH Srebrena malina“, u BiH uvezla iz Kine 100 respiratora koji su plaćeni 10.5 miliona KM (5,25 miliona eura).

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je, u jeku pandemije korona virusa, ovlastila Federalnu upravu civilne zaštite (FUCZ ) za kupovinu respiratora za koje će se ispostaviti da su, u stvari, ventilatori, za koje su stručnjaci procijenili da nisu pogodni za upotrebu u jedinicama intenzivne njege.

Vlada Federacije BiH smijenila je nakon afere direktora Federalne uprave civilne zaštite FBiH Fahrudina Solaka, koji se nalazi među osumnjičenima u ovoj istrazi.

Među osumnjičenima u ovom predmetu su i premijer Federacije BiH (FBiH) Fadil Novalić, direktor preduzeća "FH Srebrena malina“ Fikret Hodžić i direktor Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH Aleksandar Zolak.

Sud Bosne i Hercegovine je 31. maja odbio prijedlog Tužilaštva BiH da Novaliću, Solaku i Hodžiću odredi jednomjesečni pritvor, kojeg je Tužilaštvo BiH zatražilo zbog osnova sumnje da su počinili krivična djela udruživanje radi činjenja krivičnog djela, zloupotrebu položaja, primanje nagrade za trgovinu utjecajem, pranje novca i krivotvorenje ili uništenje poslovnih dokumenata i trgovinskih knjiga.

Tada su svi pušteni da se brane sa slobode uz mjere zabrane koje se odnose na „zabranu sastajanja sa svjedocima i zabranu međusobnog sastajanja osumnjičenih“.

Sud BIH je ukinuo mjere 5. augusta.

U svojstvu svjedoka u ovom predmetu početkom septembra saslušana je i direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) Sebija Izetbegović.

Tužioci su ispitali više desetina osoba u predmetu u nabavke 100 kineskih ventilatora koji su u BiH iz Kine stigli 25. aprila.

XS
SM
MD
LG