Dostupni linkovi

Podgorica: Slijedi žalba na zatvorsku kaznu novinaru Petru Komneniću


Petar Komnenić
Petar Komnenić
Osim što se suočavaju sa prijetnjama, fizičkim napadima, pritiscima vlasti, nezavisnim novinarima u Crnoj Gori prijete i zatvorske kazne za napisane istraživačke tekstove.

Novinaru radija “Slobodna Evropa” i televizije “Vijesti” Petru Komneniću podgorički Osnovni sud je dostavio rješenje u kojem mu se ponovo određuje četvoromjesečna zatvorska kazna, iako je Viši sud prošle godine ukinuo rješenje o zatvorskoj kazni jer nije platio novčanu kaznu po presudi za klevetu.

Komnenić je ranije osuđen za klevetu po tužbi tadašnjeg predsjednika Višeg Suda Ivice Stankovića, danas sudije Vrhovnog suda, zbog teksta u nedjeljniku Monitor o nezakonitim mjerama tajnog nadzora sprovedenim nad više crnogorskih sudija.

Iako je Komnenićeve navode iz teksta na suđenju potvrdio bivši sudija Radovan Mandić, koji je bio jedan od sagovornika u tekstu, a pored toga u procesu je ponuđena i dokumentacija koja dokazuje da je iz arhive Višeg suda i tužilaštva misteriozno nestao predmet o kome je novinar pisao, Komnenić je ipak osuđen da plati tri hiljade eura.

On je, ocjenjujući tu presudu sramotnom, odbio da plati novčanu kaznu nakon čega je novčana kazna bila zamijenjena četvoromjesečnom zatvorskom kaznom.

Viši sud je ukinuo presudu o zatvorskoj kazni, da bi u srijedu Osnovni sud dostavio rješenje kojim se Komneniću ponovo određuje četvoromjesečni zatvor.

Komnenićev advokat Veselin Radulović ovu presudu dovodi u kontekst ukupnih pritisaka i napada na nezavisne medije u Crnoj Gori, čemu doprinos daju i sudovi.

Petar Komnenić ispred Osnovnog suda
Petar Komnenić ispred Osnovnog suda
"Dobili smo rješenje da se novčana kazna, koja je izrečena Petru Komneniću, zamijenjuje u zatvorsku kaznu. Ono što je nesporno od samog početka da ta presuda koju Osnovni sud sada ovako pokušava da izvrši nije u skladu sa standardima i nije zakonita. Ja bih slobodno mogao da kažem da je zasnovana na jednom lažnom iskazu sudije Vrhovnog suda koji se navodno našao oštećen radom Petra Komnenića. Ono što je sada problem za Osnovni sud je to pitanje kako sada da izvrši tu i takvu presudu. Meni je prvi utisak da je u svijetlu ovih zadnjih dešavanja, kada to kažem mislim prvenstveno na napade na medije, terorističke napade na imovinu određenih medija, na fizičke napade na određene novinare i na prijetnje čak i po život nekim novinarima. Svjedoci smo da se sve to dešava u Crnoj Gori izgleda da i sudovi moraju da daju doprinos takvoj klimi pa bih i u tom svijetlu tumačio ovo novo rješenje koje je uručeno meni kao braniocu Petra Komnenića", kaže Radulović.

Zamjena za društveno koristan rad

Komnenić ostaje pri ranijem stavu da neće platiti kaznu te da presuda ima za cilj aboliciju pojedinih sudija i tužilaca koji su bili predmet istraživanja.

"Ovo za mene jednostavno nije iznenađenje. Sve ovo polako počinje da liči na cirkus. U ovom trenutku ja mogu samo da ponovim ono što sam već rekao – ostajem čvrsto pri svojoj doluci da neću platiti tu kaznu. Razlog tome je ono što sam takođe već rekao – da se radi o jednoj sramotnoj presudi koja nije cilj želje da se sagledaju predočene činjenice i materijalni dokazi koje sam podnio i ponudio sudu već želja da se aboliraju visokopozicionirani pojedinci iz sudstva i tužilaštva koji su bili predmet mog istraživanja", kaže Komnenić.

Najavljujući žalbu na novu presudu o četvoromjesečnoj zatvorskoj kazni, advokat Veselin Radulović kaže da će tražiti da se novčana kazna zamijeni društveno korisnim radom njegovog branjenika novinara Petra Komnenića i to samo u smislu nastavka istraživanja afere prisluškivanja sudija Višeg suda.

"Svakako da ću izjaviti žalbu i ono što je bila ranija sugestija Višeg suda koji je ukino jedno takvo rješenje jeste da razmotre mogućnost da s eta novčana kazna zamijeni radom u javnom interesu. Petar Komnenić je izjavio da je spreman na taj rad ali samo i isključivo ako bi to bio rad u javnom ineteresu , odnosno nastavak istraživanja koje je vezano za prisluškivanje sudija Višeg suda, jer mislim da je to par ekselans od javnog interesa i da je kao takvim pitanjem novinar morao time da se bavi. Nažalost, u Crnoj Gori zbog takvog rada novinara on biva osuđen i čak pokušavaju zbog toga da ga pošalju u zatvor", kazao je Radulović.

Komesar Evropske komisije za proširenje Štefan File saopštio je prošle godine u pismu Radiju Slobodna Evropa da će Komisija nastaviti da prati slučaj Komnenić kao i primjenu evropskih standarda u pravosudnoj praksi u Crnoj Gori.
XS
SM
MD
LG