Dostupni linkovi

Solidarnost i podrška novinaru Petru Komneniću


Petar Komnenić ispred Osnovnog suda u Podgorici, foto: Savo Prelević
Petar Komnenić ispred Osnovnog suda u Podgorici, foto: Savo Prelević
Nevladine organizacije koje se bave medijskim slobodama, novinari i intelektualci podržali su novinara Radija Slobodna Evropa, nedjeljnika "Monitor" i Televizije Vijesti Petra Komnenića kome je novčana kazna po presudi za klevetu preinačena u zatvorsku.

Njegova "krivica" je što je istraživajući slučaj tajnog nadzora sudija Višeg suda u Podgorici došao do podataka i izjava koji su potvrdili da je neko donio odluku o primjeni tih nezakonitih radnji.

Akcija za ljudska prava očekuje od predsjednika države Filipa Vujanovića da pomiluje Petra Komnenića.

Direktorica Akcije Tea Gorjanc Prelević kaže za RSE da slučaj novinara Petra Komnenića govori o tome, u kojoj je mjeri u Crnoj Gori nepovoljan ambijent za postojanje istraživačkog novinarstva.

Ona je ocjenila da presude osnovnog i Višeg suda protiv Komenenića nisu u skladu sa standardima Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu.

"Oni nijesu uzeli u obzir činjenicu da je tema o kojoj je Komnenić pisao za prisluškivanje sudija i nestanak predmeta o primjeni mjera tajnog nadzora iz Višeg suda u Podgorici tema od javnog interesa za profesionalnost, neazavisnost i nepristrasnost pravosuđa i njegovu sposobnost da uspostavi vladavinu prava. Sa jedne strane Komnenić je u jednom takvom postupku osuđen i to je po našem mišljenju, koliko pratimo - posljednja negativna presuda istraživačkom novinarstvu u Crnoj Gori. Očekujem od predsjednika države da u skladu sa odlukom Crne Gore o dekriminalizaciji klevete koju je pozdravila i Evropska unija, donese odluku o pomilovanju Komnenića i da spriječi dalje nastupanje negativnih posljedica ove presude", istakla je Gorjanc Prelević.

U saopštenju za javnost, književnik Andrej Nikolaidis izražava solidarnost sa Komnenićem i ocjenjuje da je nedopustivo da se bilo koji novinar zbog istraživačkog teksta šalje u zatvor.

"Ovo, takođe, potvrđuje zašto je ispravna dekriminalizacija klevete - upravo da bi se izbjegle situacije poput ove. Zatvaranje novinara zbog obljavljenih tekstova čim prije mora postati naša prošlost, tim prije što je sloboda mišljenja i govora temelj svake slobode", kaže Nikolaidis.

Višestruko negativne posljedice

Eventualno hapšenje novinara Petra Komnenića moglo bi da ima višestruko negativne posljedice, posebno imajući u vidu da je presuda proizvod sudske prakse koja nije adekvatno uvažavala međunarodno iskustvo, ocijenio je predsjednik Savjeta Novinarskog samoregulatornog tijela, Mirsad Rastoder.
Štampa u Crnoj Gori - ilustracija
Štampa u Crnoj Gori - ilustracija

“Hapšenje Komnenića, kao jednog od etabliranih profesionalaca na crnogorskoj medijskoj sceni, moglo bi da ima višestruko negativne posljedice, posebno ako se ima u vidu da je u presuda proizvod sudske prakse koja nije adekvatno uvažavala međunarodno iskustvo i da je Komnenić među rijetkima koji se, temeljito poštujući novinarsku etiku, bavi istraživačkim novinarstvom”, rekao je Rastoder agenciji Mina.

Urednica u novinskoj agenciji Mina Biljana Matijašević smatra da se presuda Osnovnog suda može tumačiti kao još jedan pritisak na slobodu medija u Crnoj Gori.

Presudu novinaru Petru Komneniću za istraživačku priču o tajnom prisluškivanju sudija osudili su i u uredništvu Javnog servisa TVCG.

Komnenić je u februaru osuđen za klevetu zbog teksta u nedjeljniku "Monitor" čiji je naslov "Sudije pod prismotrom" u kome je pisao o nezakonitim mjerama tajnog nadzora protiv više sudija Višeg suda u Podgorici.

Među sudijama koji se navode u tekstu bio je i nekadašnji predsjednik tog suda, a sada sudija Vrhovnog suda Ivica Stanković.

Komnenićeve navode na sudu potvrdio je bivši sudija Višeg suda Radovan Mandić koji je bio i izvor u tekstu, a sudu je u dokaznom postupku dostavljena i prepiska nadležnih iz koje se vidi da je predmet o mjerama tajnog nadzora volšebno nestao iz arhive Višeg suda i Tužilaštva po čijem su nalogu mjere provođene.
XS
SM
MD
LG