Dostupni linkovi

Novinaru RSE Petru Komneniću rješenje za zatvor


Petar Komnenić ispred Osnovnog suda u Podgorici, foto: Savo Prelević
Petar Komnenić ispred Osnovnog suda u Podgorici, foto: Savo Prelević
Novinaru, Radija Slobodna Evropa, TV "Vijesti" i "Monitora" iz Podgorice, Petru Komneniću stiglo je sudsko rješenje o zamjeni novčane kazne od 3.000 eura za klevetu sa četiri mjeseca zatvora.

Odluku je donijelo vijeće Osnovnog suda u Podgorici jer Komnenić nije platio kaznu u propisanom zakonskom roku.

„Ja ovu sudsku odluku neću priznati i neću dozvoliti da me sistem u pokušaju da zataška slučaj koji sam zaista razgolitio do kraja ponizi. Dakle, žaliću se na ovo rješenje, a oni ako žele da me uhapse neka izvole “, kaže Petar Komenić za RSE dodajući “toliko o dekriminalizaciji klevete u Crnoj Gori“.

Petar kaže da je ponosan na ovaj autorski tekst koji je objavio u nedjeljniku Monitor, a koji govori o mjerama tajnog nadzora nad pojedinim bivšim sudijama Višeg suda u Podgorici.

“Nadam se da ne zvučim subjektivno kada to kažem, ali jednostavno moje navode su na sudu potvrdili izvor, tadašnji, sada bivši sudija Višeg suda, Radovan Mandić, a te navode je potvrdila i prepiska koja svjedoči da je taj predmet volšebno nestao iz arhive Višeg suda i Tužilaštva“, navodi on.

Komnenić: Moje navode su na sudu potvrdili izvor, tadašnji, sada bivši sudija Višeg suda, Radovan Mandić, a te navode je potvrdila i prepiska.
Uprkos svemu tome Komnenić je osuđen na novčanu kaznu 3000 eura, koja je u ponedjeljak zamijenjena zatvorskom kaznom u trajanju od četri mjeseca.

“Zbog svega toga se zaista osjećam loše, jer država koja je toliko posvećena uspostavljanju medijskih sloboda prijeti zatvorom. Ja samo mogu odbiti u ovoj situaciji da učestvujem u čišćenju prljavih tragova u pravosuđu, i to mi pravo ne mogu oduzeti. Sve ostalo je njima na raspolaganju“, ističe Komnenić.

Petar Komnenić je u februaru osuđen za klevetu zbog teksta u nedjeljniku "Monitor" čiji je naslov "Sudije pod prismotrom" u kome je pisao o nezakonitim mjerama tajnog nadzora protiv više sudija Višeg suda u Podgorici.

Među sudijama koji se navode u tekstu bio je i nekadašnji predsjednik tog suda, a sada sudija Vrhovnog suda Ivica Stanković.

Komnenićeve navode na sudu potvrdio je bivši sudija Višeg suda Radovan Mandić koji je bio i izvor u tekstu, a sudu je u dokaznom postupku dostavljena i prepiska nadležnih iz koje se vidi da je predmet o mjerama tajnog nadzora volšebno nestao iz arhive Višeg suda i Tužilaštva po čijem su nalogu mjere provođene.
XS
SM
MD
LG