Dostupni linkovi

File: EK prati slučaj Komnenić i pravosuđe Crne Gore


Komesar Evropske komisije za proširenje Štefan File, 12. oktobar 2011.
Komesar Evropske komisije za proširenje Štefan File, 12. oktobar 2011.
Štefan File, komesar Evropske komisije za proširenje, rekao je u pismu Radiju Slobodna Evropa povodom zatvorske kazne za klevetu Petru Komneniću, novinaru RSE, nedjeljnika "Monitor" i televizije "Vijesti", da će Komisija nastaviti pratiti ovaj slučaj kao i primjenu evropskih standarda u pravosudnoj praksi u Crnoj Gori.

Vijeće Osnovnog suda u Podgorici je prošlog mjeseca Komnenićevu novčanu kaznu od 3.000 eura zbog klevete preinačilo u kaznu od četiri mjeseca zatvora. Presuda za klevetu je pravosnažna, a Kommenić se žalio na odluku o preinačenju kazne.

Komnenić je ranije proglašen krivim zbog autorskog članka u magazinu "Monitor" u kojem je iznio podatke i izjave o tajnom nadzoru sudija Višeg suda u Podgorici čime je potvrđeno donošenje odluke o primjeni tih nezakonitih radnji.

Novinar RSE Petar Komnenić osuđen je na kaznu zatvora od četiri mjeseca zbog klevete
Novinar RSE Petar Komnenić osuđen je na kaznu zatvora od četiri mjeseca zbog klevete
File je u pismu, koje je u njegovo ime poslao savjetnik Andri Kesteris, rekao da Komisija ne kometariše pojedine slučaje, ali da pomno prati situaciju u pravosuđu u Crnoj Gori kao kandidatu za članstvo u Evropskoj uniji.

"Komisija pomno prati situaciju u Crnoj Gori; u svom Izvještaju o napretku od 12. oktobra pozitivno je ocijenila razvoj u ovoj oblasti posebno naglašavajući punu dekriminalizaciju defamtion and libel i instrukcije date crnogorskim sudovima da primjenjuju praksu Evropskog suda za ljudska prava," rekao je File.

"Službe komisije će pomno pratiti primjenu ovih mjera i razvoj drugih događaja u ovoj oblasti, uključujući i ovaj slučaj," dodao je komesar.

"Želim vas uvjeriti da Evropska komisija posvećuje punu pažnju slobodi izražavanja, temeljnom pravu zaštićenom međunarodnim zakonima i ključnom elementu pluralističke demokratije. Visoki standardi za zaštitu novinara moraju postojati u svim zemljama, posebno u onim koje teže članstvu u Evropskoj uniji," stoji u pismu.

Nevladine organizacije koje se bave medijskim slobodama, novinari i intelektualci u Crnoj Gori i šire podržali su Komnenića i tražili poništavanje presude.
XS
SM
MD
LG