Dostupni linkovi

U Podgorici podignuta optužnica protiv šest bivših rukovodilaca preduzeća Plantaža


Rukovodioci u Plantažama 13. jul se terete za krivično djelo zloupotreba položaja u privrednom poslovanju.
Rukovodioci u Plantažama 13. jul se terete za krivično djelo zloupotreba položaja u privrednom poslovanju.

Specijalno državno tužilaštvo je predalo optužnicu Specijalnom odjeljenju Višeg suda u Podgorici, protiv šest bivših rukovodilaca u "Plantažama 13" jul koji se terete za krivično djelo zloupotreba položaja u privrednom poslovanju.

Oni se sumnjiče da su prije tri godine privatnoj kompaniji "OMP-Engineering" pribavili imovinsku korist na štetu državnog preduzeća Plantaža.

Proces je pokrenut protiv bivših članova odbora direktora Plantaža, među kojima je profesori ekonomije Veselin Vukotić i Božidar Mihajlović i izvršne direktorke Verice Maraš. Vukotić je suvlasnik univerziteta Donja Gorica u kome udio ima i predsjednik Milo Đukanović.

Privođenje profesora Veselina Vukotića
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:59 0:00

OMP Engineering i Plantaže su napravile zajedničko preduzeće Plant OMP, koje je trebalo da od lozovine (drvo loze) proizvodi brikete (energent). Fabrika koja je otvorena u jula 2011., nije proradila nakon čega je uslijedio niz sudskih sporova.

Vlasnici OMP-Engeneeringa, Oleg Obradović i Miodrag Ivanović, su tražili obeštećenje tvrdeći da Plantaže nijesu obezbijedile dovoljno kvalitetne lozovine za rad fabrike , dok su Plantaže pokrenule kontra tužbu tvrdeći da OMP Engeneering u zajedničkoj fabrici instalirao neadekvatnu opremu.

Sudija u sporu koji je pokrenut 2014. pred Privrednim sudom bio je predsjednik tog suda Blažo Jovanović, koji je u pritvoru zbog drugih optužbi.

Iako su nalazi vještaka bili u korist "Plantaža" bivši menadžment Plantaža je pokrenuo postupak sporazumnog poravnanja sa vlasnicima OMP-Engeneeringa.

Ugovor o poravnanju je predviđao da Plantaže isplate 350 hiljada eura i ustupe plac od 37 hiljada kvadrata procijenjen na 1,3 miliona eura OMP Engineering. Ugovorom je predviđeno da Plantažama u vlasništvo ostane zajednička fabrika Plant OMP, na koju se vodi jedino izgrađeni hangar.

Poravnanje je usvojio tadašnji Odbora direktora "Plantaža", iako su pred Privrednim sudom trajali procesi između Plantaža i OMP-Engeneeringa.

Vještaci su ranije pred tim sudom naveli da su Plantaže trebalo da dobiju obeštećenje od oko 3,5 miliona eura, ali su pristale da one obeštete suprotnu stranu, novcem i placom u vrijednosti 1,4 miliona.

Nakon istrage o Ugovoru o poravnanju Specijalno državno tužilaštvo pokrenulo je postupak.

Istraga je pokrenuta nakon promene menadžmenta koji je podnio krivičnu prijavu protiv bivših rukovodilaca. Novi menadžment Plataže su dobile nakon smjene s vlasti Demokratske partije socijalista na izborima 2020.

Službenici Specijalnog policijskog odjeljenja jula 2022. godine uhapsili su nekadašnje članove odbora direktora koji su tri mjeseca bili u Istražnom zatvoru u Spužu.

Specijalno državno tužilaštvo je avgusta 2022. proširio istragu tokom koje je uhapšena bivša izvršna direktorica Verica Maraš zbog sumnje da je "Plantažama" napravila štetu od oko pet miliona eura.

Kompanija "13. Jul-Plantaže" proizvodi više od 40 različitih vina od grožđa koje raste u nekoliko vinograda površine 2.300 hektara. Ona se izvoze u oko 40 država.

XS
SM
MD
LG