Dostupni linkovi

Uhapšena bivša direktorica crnogorskih 'Plantaža' Verica Maraš


Verica Maraš i Veselin Vukotić, bivša direktorica i bivši predsjednik Odbora direktora državne kompanije "13. jul - Plantaže". Foto: 2018. godine.
Verica Maraš i Veselin Vukotić, bivša direktorica i bivši predsjednik Odbora direktora državne kompanije "13. jul - Plantaže". Foto: 2018. godine.

Specijalno policijsko odjeljenje Crne Gore uhapsilo je bivšu izvršnu direktoricu kompanije "Plantaže 13.jul" Vericu Maraš, potvrđeno je 24. avgusta iz Specijalnog državnog tužilaštva (SDT).

Maraš je na čelu te kompanije bila od 2008. do 2020.godine, a uhapšena je zbog sumnje za zloupotrebu položaja u privrednom poslovanju.

U saopštenju Uprave policije se navodi da je procijenjena vrijednost štete, koja joj se stavlja na teret, iznosi preko pet miliona eura.

Političke partije su prethodnih godina oštro kritikovale visinu menadžerskih zarada u kompaniji "Plantaže". Tada je Verica Maraš kao direktorka mjesečno zarađivala više od 7000 eura, ili četrnaest puta više od prosječne plate u Crnoj Gori.

Prethodno je 11. jula po nalogu SDT-a uhapšeno šest bivših članova Odbora direktora "Plantaža", koji se sumnjiče da su donijeli odluku da se zaključi štetni ugovor o vansudskom poravnaju između "Plantaža" i "OMP Inženjering" iz Podgorice.

Tada su uhapšeni bivši predsjednik Odbora direktora Plantaža Veselin Vukotić, te Sead Šahman, Božo Mihailović, Duško Perović, Đorđije Rajković i Anica Hajduković, koja je puštena da se brani sa slobode.

Privođenje profesora Veselina Vukotića
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:59 0:00

Nekada najuspješnija crnogorska kompanija za proizvodnju vina i alkoholnih pića "Plantaže 13.jul", prema podacima Ministarstva poljoprivrede, duguje oko 38 miliona eura i nalazi se pred bankrotom.

Kompanija je u većinskom vlasništvu države.

Državna revizorska institucija je objavila 2021. da su Plantaže poslovale suprotno zakonima i ukazala na brojne isplate gotovinom bez osnova, plaćanje usluga bez ugovora i faktura, prodaju proizvoda bez kriterijuma, kao i nepostojanje internih akata o kontrolama.

Kompaniju su godinama vodili kadrovi Demokratske partije socijalista Mila Đukanovića, a njihovi oponenti su navodili da su Plantaže primjer partijskog zapošljavanja, preduzeće sa previsokim platama, ogromnim otpremninama i višemilionskim zaduženjima.

Povodom hapšenja Maraš, oglasilo se više političkih partija.

"Pravdu smo pokrenuli, ohrabrujemo tužilaštvo za dalji savjesni, profesionalni i beskompromisni rad", saopšteno je iz Građanskog pokreta URA.

Iz Socijalističke narodne partije (SNP) su ocijenili "da je pravna država profunkcionisala", a poslanik Demokrata Momo Koprivica je kazao da je hapšenje Maraš "dobra vijest za pravnu državu, a loša za one koji su mislili da će se prekinuti borba protiv kriminala i korupcije".

Iz Socijaldemokratske partije (SDP) su pozdravili aktivnosti SDT-a usmjerene na, kako su naveli, istrage koje su mogle dovesti do milionskih šteta po imovinu Crne Gore.

"Poštujući prezumpciju nevinosti, ohrabrujemo SDT da istraje na jednakosti svih pred zakonom i izgradnji vladavine prava u našoj državi", naveo je Mirko Stanić iz SDP-a na Tviteru.

XS
SM
MD
LG