Dostupni linkovi

Bivši čelnici Telekoma u Crnoj Gori oslobođeni optužbi za korupciju


Bivši čelnici crnogorske kompanije Telekom Oleg Obradović (levo na fotografiji) i Miodrag Ivanović oslobođeni su u junu 2022. od optužbi Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) za korupciju. Fotografija: 20.9. 2012.

Bivši čelnici crnogorske državne kompanije Telekom Oleg Obradović i Miodrag Ivanović oslobođeni su od optužbi Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) da su zloupotrebom službenog položaja, fiktivnim ugovorom o konsultantskim uslugama oštetili tu kompaniju.

Prema optužbama, kompanija je oštećena za 2,3 miliona eura u korist kompanije "Rawleigh Trading" iz Londona.

To je za Radio Slobodna Evropa 3.juna potvrdila savjetnica za odnose sa javnošću Marija Raković iz Višeg suda.

"Nesumnjivo je utvrđeno da te evaluacije postoje, iako je SDT tvrdilo da ne postoje, te da 2,3 miliona nije uplatio ni Oleg Obradović ni Miodrag Ivanović, nego mađarski finansijski direktori", kazao je Zoran Piperović, advokat Obradovića i Ivanovića, nakon što je izrečena oslobađajuća presuda.

Crnogorska državna kompanija Telekom je prodata 2005. godine Mađar telekomu, u vlasništvu Deutsche Telekoma, za 114 miliona od čega su tri miliona izdvojena za dotaciju otkupa akcija manjinskih akcionara.

Početkom 2012.godine je Komisija za hartije od vrijednosti SAD-a objavila da je
Deutsche Telekom, navodno, preko svoje podružnice crnogorskim zvaničnicima u postupku privatizacije isplatio mito.

U tužbi Komisije se navodilo da su podmićivanje omogućila dva člana uprave Crnogorskog Telekoma i advokatica, sestra tada najvišeg vladinog funkcionera.

U toj formulaciji je javnost "prepoznala" tadašnje članove uprave Crnogorskog Telekoma Olega Obradovića i Miodraga Ivanovića, te advokaticu Anu Đukanović, sestru tadašnjeg premijera, a sadašnjeg predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića.
Svo troje su od početka negirali optužbe.

Tokom više saslušanja parlamentarnog Anketnog odbora koji je istraživao aferu u septembru 2012, svjedočio je i sam Đukanović koji je kazao da je privatizacija Telekoma obavljena u skladu sa tada važećim zakonodavstvom, te da je smatra jednom od najuspješnijih privatizacija u Crnoj Gori.

Advokat Piperović je kazao da su njegovi branjenici Obradović i Ivanović saslušavani povodom ovog slučaja širom Evrope, od Njemačke i Kipra, pa do Sjedinjenih Država.

"Amerikanci (vlasti SAD-a) i nijedna od evropskih službi nije našla ništa dubiozno u njihovom postupanju", zaključio je Piperović.XS
SM
MD
LG