Dostupni linkovi

Petnaest godina Exita: Od simbola otpora do turističke atrakcije


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Novosadski festival koji je počeo kao otpor prema režimu Slobodana Miloševića ove godine slavi svoje petnaesto izdanje. Exit je za posetioce obezbedio više od 20 bina i sedamsto izvođača na Petrovaradinskoj tvrđavi.

Novosadski Exit svoju karijeru započeo je dvehiljadite godine kao studentski otpor prema tadašnjem režimu. U toj godini mladi su na više lokacija u Novom Sadu organizovali razne akcije i koncerte, da bi nakon pada Slobodana Miloševića, održali prvi skup koji je trajao sedam dana. Tada je festival dobio simbolično ime Exit – izlaz. Jasan politički stav koji je na početku obojio program festivala, danas skoro pa i ne postoji. Exit je postao deo komercijalnih ponuda Srbije koji svake godine privuče više hiljada posetilaca iz zemlje i inostranstva. Kako to i direktor festivala Dušan Kovačević kaže, okrenuti su prema kreativnoj industriji.

„Počeli smo da sanjamo jedan drugi san. Da posle deset godina, promenimo mišljenje sveta o našem regionu. Izraz „Balkan“ danas još uvek ima negativnu konotaciju i mi to želimo da promenimo. Zato smo inicirali saradnju sa drugim organizacijama u regionu da vidimo kako možemo zajedničkim snagama i budžetom promeniti ovu sliku“, rekao je Kovačević.

Ilustracija
Ilustracija

Da se reorijentacija festivala isplatila, barem u onom finansijskom smislu, potvrđuje i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

„Izuzetno nam je drago da ovih dana više hiljada turista dolazi u naš grad. Nama je ostalo da pratimo trend koji je Exit ustanovio i da pomoću naše turističke organizacije iskoristimo potencijal koji je dat ovim festivalom i aktivnostima“, smatra prvi čovek Novog Sada.

Promena filozofije Exita nije ništa neočekivano, smatra asistentkinja Filzofskog fakulteta u Novom Sadu i nekadašnja aktivistkinja „Otpora“ Jelena Kleut.

„Nažalost taj potencijal Exita da mobiliše mlade za nekakve šire drtuštvene ciljeve vremenom oslabio, ono što je uvek bila dominantna poruka Exita, to jeste muzika. Danas možemo da vidimo da društveni program Exita je sve manji i usmeren je prema temama koje nisu toliko kontroverzne, kao što su omladinsko preduzetništvo, startup preduzeća i takve stvari“, smatra Kletu.

Iako se mišljenja razlikuju, jedno je sigurno: mladi posetioci festivala četiri noći uživaju u muzičkom programu.

„Najviše vredi posetiti Dance Arenu“, smatra jedne devojka, dok je njenoj prijatlejici favorit koncert izvođača Manu Chao.

„Ja sam došao zbog zabave, sasvim je svejedno ko svira Exit je pre svega druženje i odlična atmosfera“, kaže jedan momak iz Crne Gore. Ovakav stav dele i dve devojke iz Tuzle.

Publika na Exitu (arhivska fotografija)
Publika na Exitu (arhivska fotografija)

„Ja sam prvi put na Exitu i u Novom Sadu, ona je već bila. Ovo je pre svega priča o zabavi i o druženju“, kažu one.

„Dolazim iz Finske, od prijatelja sam čuo za ovaj festival i oni su me ubedili da ove godine dođem u Novi Sad“, priča jedan posetilac.

„Greškom sam došao u Novi Sad, hteo sam da slušam sastave The Prodigy i Grammatik, ali nisam dobro proverio program, oni sviraju u Budvi. Ali provod je i ovde zagarantovan“, objašnjava momak iz Slovenije.

Exit festival od sledeće nedelje će biti nastavljen na plaži Jaz u Budvi u Crnoj Gori na Sea Dance festivalu.

XS
SM
MD
LG