Dostupni linkovi

Drugo veče Exita: Motorhead, Odell i humanitarna akcija


Drugo veče Exita obeležio je nastup britanskog hevi metal benda „Motorhead“. Jednočasovni muzički spektakl pratilo je više hiljada posetilaca. Nakon ovog benda na glavnoj festivalskoj bini nastupio je Tom Odell iz Ujedinjenog Kraljevstva.

Uz neverovatnu atmosferu i više hiljada fanova britanski sastav „Motorhead“ održao je svoj koncert na Petrovaradinskoj tvrđavi.

Ovaj bend koji je sa manjim izmenama u svom sastavu već četrdeset godina na muzičkoj sceni, bukvalno je digao prašinu ispred glavne bine gde su ljubitelji hevi metala skakali uz hitove ovog benda.

Na opšte oduševljenje prisutnih, bend je odsvirao i svoju numeru „Ace of Spades“, koja je nastala 1980. i bila je čak dvanaest nedelja među dvadeset najpopularnijih pesama na top listi britanskih singlova.

Zvukove hevi metala nakon polusatne pauze zamenili su mirniji tonovi indi popa. Pred publikom nešto pre ponoći pojavio se britanski pevač Tom Odell. Ovaj muzičar koga često zovu i novim Devidom Bovijem, svega je tri godine na muzičkoj sceni ali je uspeo da očara publiku pesmama kao što su „Another Love“ i „Real Love“.

Milica Todorović donira kosu, foto: Norbert Šinković
Milica Todorović donira kosu, foto: Norbert Šinković

Osim onih koji su došli da bi se proveli bili su i oni koji nisu zaboravili da budu humani. Milica Todorović je prvi put bila na Exitu i odlučila je da svoju kosu donira organizaciji „Kilometar kose“. Ovako pomaže da deca koja su izgubla kosu zbog lečenja od raka dobiju periku od prirodne kose.

„Prvi put sam ovde, ovo mi je prvi Exit. Ja se trudim da pomognem tamo gde mogu, ako će moja kosa koja će brzo izrasti pomoći nekom, zašto je ne bih donirala? Plus dobila sam besplatno šišanje i novu frizuru“, kaže ova mlada devojka.

Predstavnica ove humane inicijative Tamara Kojić kaže da mnogi ozbiljno razmišljaju pre nego što se uključe u ovu akciju. Međutim, najhumaniji su u redovima mlađih.

„Na samom festivalu nije baš veliki broj onih koji se odluče za ovakav potez, ali to je pre svega zbog toga što nisu ranije o tome razmišljali. Nama je bitno da razgovaramo sa ljudima i da im ukažemo na ovu mogućnost. Mnogi se kasnije sami jave u salonima sa kojima imamo saradnju. Gotove perike onda doniramo onima kojima to jako mnogo znači, jer kosu nameštamo tako da liči na frizuru korisnika pre lečenja“, objašnjava ona.

Koncert Toma Odella, foto: Norbert Šinković
Koncert Toma Odella, foto: Norbert Šinković

Osim humanitarnih akcija, u kutku za nevladine organizacije su i predstavnici ekoloških organizacija.

Jedna od njih je ekipa festivala Ekološkog pozorišta za decu i mlade iz Bačke Palanke.

Oni kroz rad sa decom pokušaju da edukuju najmlađe o tome kako da čuvaju svoju okolinu, objašnjava direktorka festivala Sonja Petrović.

„Mi radimo sa decom mlađeg uzrasta, to znači od 3 do 10 godina. Kroz predstavu čija je tema uvek vezana za ekologiju pokušavamo da im na kreativan način približimo ovu temu. Trudimo se da ono što čuju od nas mogu da uklope u njihov svakodnevni život i da oni sami vide kako mogu pomoći svojoj sredini“, priča Petrović.

Inače, prema podacima organizatora, druge noći festivala kroz kapiju tvrđave prošlo je više od 47 hiljada ljubitelja raznih muzičkih žanrova.

XS
SM
MD
LG