Dostupni linkovi

Treće veče Exita: Manu Chao, John Newman i kreativna industrija


John Newman na glavnoj bini

Završena je i treća noć Exit festivala u Novom Sadu. Prema podacima organizatora oboren je rekord posećenosti: 52 hiljade ljubitelja festivala je porošlo kroz kapiju Petrovaradinske tvrđave.

Za petnaest godina postojanja Exit festivala, prema tvrdnji organizatora, nikad toliko posetilaca subotom nije prošlo kroz kapiju tvrđave kao ovaj put. Novim rekordom od 52 hiljade posetilaca Exit je premašio raniji najveći broj posetilaca koji je zabeležio 2007. godine. Ljubitelji raznih muzičkih žanrova i ovaj put su imali više od 20 bina u ponudi. Main stage i Dance Arena su bili i ove godine najpopularniji.

Neverovatnu atomsferu na glavnoj bini napravio je mlad britanski pevač John Newman. On je svoj nastup otvorio pesmom „Blame“, zatim je na oduševljenje publike otpevao pesmu „Cheating“. Newman je sve vreme plesao i pozivao je publiku da skoro svaku njegovu pesmu otpeva sa njim do kraja. Svoj nastup je zatvorio pesmom „Love me again“.

Ova pesma je odmah nakon njenog objavljivanja završila na prvom mestu najboljih singolva u Britaniji i ubrzo je, 2014. godine, nominovana za najbolji britanski singl godine na BRIT Awardsu.

Nakon ovog mladog talenta glavnu festivalsku binu je zauzeo francuski muzičar španskog porekla Manu Chao.

Ovaj muzičar je skoro trideset godina na muzičkoj sceni, a samostalno nastupa od 1995. godine. Manu Chao je već ranije bio gost Exita: 2008. je svojim nastupom i alternativnim latino i rok zvucima oduševio prisutne. Naravno, na repertoaru su bile i pesme kao što su „Clandestino“, „Rainin’ In Paradize“, „Mi Vida“, „Politik Kills“ ili „Mala Vida“.

Oni koji nisu ljubitelji ove vrste muzike, mogli su da nađu svoj žanr na Silent Disco stejdžu ili na primer u Dance Areni u kojoj je tradicionalno najduže trajala žurka. A veče na ovoj bini elektronske muzike obeležio je DJ Martin Garrix, koji je sa pola sata zakašnjenja počeo svoj nastup. Ovaj disk džokej house muzike je u svom muzičkom setu podsetio publiku na velike hitove Deep Dish-a, ali i drugih. Naravno, publiku je najviše oduševila njegova pesma „Animals“. Nastup ovog mladog holandskog muzičara pratili su laserski efekti, animacije na ogromnim led zidovima arene i naravno mini vatromet.

Potencijali kreativne industrije

Veče je obeležilo i potpisivanje protokola o saradnji između nekoliko gradova u regionu i predstavnika Exit festivala. Cilj potpisnika je da se stvori jedinstven prostor od Bosne i Hercegovine do Rumunije, za omladinski turizam.

Direktor festivala Dušan Kovačević je istakao da kreativna industrija, koja uključuje i omladinski turizam, jedna je od najprofitabilnijih privrednih grana.

„Omladinski turizam se smatra glavnim segmentom globalne turističke industrije sa preko 25 odsto učešća u njoj. I ona na godišnjem nivou generiše više od 130 milijardi eura. Regioni koji shvate na vreme značaj ovog sektora, mogu iskoristiti ovaj potencijal“, rekao je on.

Protokol predviđa saradnju, Temišvara, Beograda, Budve, Novog Sada, a uskoro i Banjaluke.

Članovi udruženja Zeleni barjak
Članovi udruženja Zeleni barjak

Da je kreativna industrija i usluge koje su vezane za zabavu donose profit i nove mogućnosti, potvrđuje i primer kluba „Zeleni barjak“. Oni se bave proizvodnjom replika srednjevekovnih pancira i oružja i organizovanjem borbi po pravilima viteških redova, objašnjava Marko Bokšić.

„Postoji mnogo kolekcionara koji vole ovavke oklope i oružja, pa nas kontaktiraju preko interneta ili preko ovakvih festivala. Mi im na osnovu njihovih zahteva napravimo rekvizite. Pored ovakvih poslova velika je potražnja i kada je reč o organizovanju raznih susreta i igara odnosno simulacije borbe kao deo negovanja srednjevekovnih običaja“, objašnjava Bokšić.

Kako on kaže, ova grana industrije se još dobro drži u vreme ekonomske krize, posebno zbog mogućnosti interneta koji daje šansu da se povežu sa predstavnicima sličnih udruženja ali i sa zainteresovanim klijentimau svetu.

  • 16x9 Image

    Norbert Šinković

    Diplomirao je na Odseku za medijske studije Filozofskog fakulteta u Novom Sadu. Radijskim novinarstvom počinje da se bavi još u srednjoj školi. Od 2011. dopisnik RSE.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG