Dostupni linkovi

Rusija proglasila službenicu crnogorske ambasade nepoželjnom


Kremlj sprovodi recipročne mjere protiv Crne Gore koja je u aprilu protejrala četvoro ruskih diplomata.
Kremlj sprovodi recipročne mjere protiv Crne Gore koja je u aprilu protejrala četvoro ruskih diplomata.

Jedan zaposleni crnogorske ambasade u Moskvi proglašen je personom non grata kao odgovor na protjerivanje ruskih diplomata 7. aprila ove godine , saopštilo je 31.maja Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.

„Ambasador Crne Gore u Rusiji Milorad Šćepanović pozvan je 31. maja u Ministarstvo spoljnih poslova Rusije gdje mu je uručena nota o proglašenju službenika crnogorske ambasade personom non grata“, navodi se u saopštenju.

"Ova mjera je preduzeta kao odgovor na neosnovanu odluku Crne Gore od 7. aprila 2022. godine da nekoliko diplomata iz ruske ambasade u Podgorici proglasi personama non grata", istakli su u ruskom ministarstvu.

Radio Slobodna Evropa je od crnogorskog Ministarstva vanjskih poslova tražio potvrdu informacije da je službenik Ambasade Crne Gore u Moskvi proglašen nepoželjnim. Nijesmo dobili odgovor, ali nezvanično saznajemo da je u pitanju službenica crnogorske ambasade.

Ministarstvo inostranih poslova Crne Gore je 7. aprila proglasilo četvoricu ruskih diplomata personama non grata i dalo im sedam dana da napuste zemlju.

Vlada Crne Gore je nakon više odlaganja 8. aprila formalno usvojila sankcije Rusiji zbog vojne agresije na Ukrajinu, kojima se zamrzava imovina i ekonomski resursi dijela ruskih državljana i kompanija u Crnoj Gori, i uvodi zabrana rad ruskih vladinih medija.

Vazdušni prostor Crne Gore je ranije zatvoren za ruske avione.

Mjesec ranije zvanična Moskva je reagovala na, u tom trenutku, deklarativnu podršku Crne Gore sankcijama Rusiji uvrstivši 7. marta Crnu Goru na spisak stranih država koje "vrše neprijateljske radnje protiv Rusije, ruskih pravnih i fizičkih osoba".

Na toj listi su i članica Evropske unije, među kojima su Slovenija i Hrvatska, a od ranije i Sjedinjene Američke Države, Australija, Velika Britanija, Kanada, i druge.

Od početka marta, Crna Gora je protjerala ukupno pet ruskih diplomata, koji su proglašeni nepoželjnim osobama s obrazloženjem da bezbjednosni organi procjenjuju da su njihove aktivnosti u suprotnosti sa Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima.

Kao kontramjeru, Rusija je 24. marta jednog diplomatu iz crnogorske ambasade u Moskvi proglasila personom non grata o čemu je uručena nota crnogorskom ambasadoru u Moskvi Miloradu Šćepanoviću i najavila još sličnih poteza.

Diplomatski odnosi Crne Gore i Rusije su pogoršani od 2014. kada je, slijedeći spoljnu politiku Evrospke unije (EU), Podgorica uvela sankcije Moskvi zbog aneksije Krima.

Oni su dodatno pogoršani nakon pokušaja nasilne smjene vlasti u Crnoj Gori u oktobru 2016., za što je Specijalno državno tužilaštvo optužilo i dvojicu ruskih državljana Eduarda Šišmakova i Vladimira Popova , osam srpskih državljana, te lidere DF-a Milana Kneževića i Andriju Mandića.

Nakon prvostepene presude, Apelacioni sud je slučaj vratio na ponovno suđenje, koje još nije počelo.

Cijeli slučaj se povezuje sa pokušajem sprečavanja Crne Gore da se priključi NATO Alijansi.

Crna Gora je postala članica NATO-a 2017. godine, u vrijeme vlasti Demokratske partije socijalista, što je zvanična Moskva oštro kritikovala.

XS
SM
MD
LG