Dostupni linkovi

Rusija stavila Crnu Goru i Sjevernu Makedoniju na listu 'neprijateljskih zemalja'


Crveni trg u Moskvi (Ilustrativna fotografija)

Vlada Ruske Federacije objavila je spisak stranih država i teritorija koje "vrše neprijateljske radnje protiv Rusije, ruskih pravnih i fizičkih osoba" na kojem su se našle Crna Gora i Sjeverna Makedonija.

Pored zemalja članica Evropske unije među kojima su Slovenija i Hrvatska, a od ranije i Sjedinjenih Američkih Država, na toj listi su i Australija, Albanija, Andora, Velika Britanija, Island te Kanada i Lihtenštajn.

Na listi su i Mikronezija, Monako, Novi Zeland, Norveška, Japan, Južna Koreja, San Marino, Singapur, Tajvan (Kina), Švicarska te Ukrajina.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je u subotu od Vlade zatražio da mu u roku od dva dana sastavi popis zemalja koje su podržale sankcije Rusiji.

Na listi nema Kosova koje je uvelo sankcije Rusiji, ali čiju državnost Moskva ne priznaje.

Bosna i Hercegovina se ''uskladila'' sa odlukama Evropske unije (EU) koje se tiču uvođenja sankcija Rusiji i Belorusiji, zbog invazije na Ukrajinu.

Međutim, da bi BiH uvela sankcije Rusiju potrebna je jednoglasna odluka tročlanog Predsjedništva BiH koje je zaduženo za vođenje vanjske politike.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je ranije novinarima da se Zapad angažirao u "ekonomskom razbojništvu" protiv Rusije i da će Moskva na to odgovoriti.

XS
SM
MD
LG