Dostupni linkovi

Đoković podržao odluku WTA o suspenziji turnira u Kini zbog slučaja Peng


Prvi teniser sveta Novak Đoković
Prvi teniser sveta Novak Đoković

Prvi teniser sveta Novak Đoković podržao je odluku Svetskog udruženja teniserki (WTA) da suspenduje sve teniske turnire u Kini zbog zabrinutosti za bezbednost teniserke Peng Šuaj (Shuai) nakon što je optužila bivšeg zamenika premijera Kine za seksualno zlostavljanje.

„U potpunosti podržavam odluku WTA jer nemamo dovoljno informacija o Peng Šuai i situaciji u kojoj se nalazi“, rekao je Đoković 1. decembra na marginama Dejvis kupa (Davis Cup) u Madridu.

„Mislim da je pozicija WTA veoma odvažna i veoma hrabra“, rekao je srpski teniser dodajući da je zdravlje Peng Šuai „od najvećeg značaja za svet tenisa“.

Čelnik svetske teniske organizacije Stiv Sajmon (Steve Simon) najavio je ranije trenutnu suspenziju svih turnira u Kini, uključujući Hong Kong.

„Ne vidim kako mogu da tražim od naših igračica da se tamo takmiče kada Peng Šuai nije dozvoljeno da slobodno komunicira i izgleda da je bila pod pritiskom“, rekao je Sajmon 1. decembra.

Dodao je da je zabrinut zbog rizika sa kojima bi se igračice i osoblje mogli suočiti ukoliko bi se 2022. održali turniri u Kini.

Upitan o tome na redovnom brifingu u Pekingu 2. decembra, portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin (Wang Wenbin) nije direktno komentarisao potez WTA, ali je rekao da se Kina "protivi politizaciji sporta".

Telefonski pozivi organizatorima turnira China Open ostali su bez odgovora, objavio je Rojters.

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) saopštio je 2. decembra da su njegovi predstavnici i drugi put putem video poziva razgovarali sa kineskom teniserkom Peng Šuaj i da postoji zabrinutost za njenu bezbednost.

"Delimo istu zabrinutost kao i mnogi drugi ljudi i organizacije o dobrobiti i bezbednosti Peng Šuaj. Zbog toga su predstavnici MOK juče obavili još jedan video poziv sa njom", navodi se u saopštenju koje je preneo Bi-Bi-Si (BBC).

MOK je naveo da je postigao dogovor o susretu sa Peng u januaru i ponudio je kineskoj teniserki podršku.

Prvi video poziv MOK je obavio sa Peng 21. novembra, a posle njega teniserka se prvi put pojavila u javnosti na egzibicionom turniru u Pekingu.

Ona je rekla da je "na sigurnom i dobro" tokom video poziva sa Tomasom Bahom, predsednikom MOK-a.

Peng, trostruka olimpijka i bivša prva teniserka u ženskom dublu, početkom prošlog meseca optužila je bivšeg vicepremijera Džang (Zhang) Gaolija za seksualni napad.

Ona je na kineskoj društvenoj mreži Weibo napisala da je bila prisiljena na seksualni odnos sa Džangom. Objava je skinuta nekoliko minuta kasnije.

Ova 35-godišnjakinja je tada nestala iz javnosti, što je izazvalo međunarodnu zabrinutost.

CGTN, ogranak Kineske centralne televizije na engleskom jeziku, potom je objavio saopštenje za koje je navedeno da potiče od Peng, u kojem je ona navodno povukla optužbe protiv Džanga.

Teniski turnir China Open je krajem prošlog meseca objavio fotografije na kojima se vidi Peng kako daje autograme i maše navijačima na događaju u Pekingu bez spominjanja kontroverzi izazvanih njenim nestankom.

Organizatori turnira u ženskoj i muškoj konkurenciji, brojni bivši i sadašnji igrači, među kojima i prvi teniser sveta Novak Đoković, zatražili su istragu povodom navoda Peng o seksualnom zlostavljanju.

U Kini nije bilo WTA takmičenja u poslednje dve godine zbog pandemije korona virusa.

Međutim, ovo telo se u velikoj meri oslanjalo na kineska ulaganja u svoje turnire poslednjih godina, što je dovelo do brojnih unosnih turnira koji se održavaju u toj zemlji.

Kina je u sezoni 2019. bila domaćin devet turnira, uključujući finale WTA na kraju sezone, sa ukupno 30,4 miliona dolara (22,6 miliona funti) novčane nagrade.

XS
SM
MD
LG