Dostupni linkovi

Teniska asocijacija suspendovala turnire u Kini zbog Peng Shuai


Madrid, Španija - 6. maja 2018. Kineskinja Peng Shuai u meču protiv Špankinje Garbine Muguruze

Ženska teniska asocijacija suspenduje sve turnire u Kini jer su zabrinuti za kinesku teniserku Peng Shuai, saopćeno je iz ove organizacije.

Peng je nestala iz javnog života na tri sedmice nakon što je optužila visokog kineskog zvaničnika za seksualno zlostavljanje.

Šef WTA Steve Simon rekao je da "ozbiljno sumnja" da je Peng "slobodna, sigurna i nije zastrašivana".

"Prema savjesti, ne vidim kako mogu da tražim od naših sportista da se tamo takmiče", rekao je on.

WTA je više puta pozivala na potpunu istragu njenih tvrdnji.

Peng nije viđena u javnosti tri sedmice nakon što je optužila bivšeg zamjenika premijera Zhang Gaolija za seksualni napad.

Rekla je da je "na sigurnom i dobro" tokom video poziva sa Tomasom Bahom, predsjednikom Međunarodnog olimpijskog vijeća u novembru.

Međutim, WTA navodi da je video "nedovoljan dokaz" o njenoj sigurnosti.

U opširnoj izjavi, Simon je rekao da je "veoma zabrinut" zbog rizika sa kojima bi se igrači i osoblje mogli suočiti ako se takmičenja održe u Kini 2022.

“Ako moćni ljudi mogu potisnuti glasove žena i sakriti optužbe o seksualnom zlostavljanju pod tepih, onda bi temelji na kojoj je WTA osnovana –ženska jednakost za žene – doživjeli ogroman poraz."

"Neću i ne mogu dozvoliti da se to dogodi WTA i njenim igračicama.”

U Kini nije bilo WTA takmičenja u posljednje dvije godine zbog pandemije korona virusa.

Međutim, ovo tijelo se u velikoj mjeri oslanjalo na kineska ulaganja u svoje turnire posljednjih godina, što je dovelo do brojnih unosnih turnira koji se održavaju u toj zemlji.

Kina je u sezoni 2019. bila domaćin devet turnira, uključujući finale WTA na kraju sezone, sa ukupno 30,4 miliona dolara (22,6 miliona funti) novčane nagrade.

Peng, bivša svjetska prvakinja u dublu, napisala je na kineskoj društvenoj mreži Weibo da je bila prisiljena na seksualni odnos sa Zhangom.

Objava je skinuta nekoliko minuta kasnije, a Peng neko vrijeme nije viđena u javnosti.

Izvor: BBC
XS
SM
MD
LG