Dostupni linkovi

Bela kuća zabrinuta izveštajima o nestanku kineske teniserke


 Peng Shuai na Rolan Garosu u Francuskoj 2018. godine
Peng Shuai na Rolan Garosu u Francuskoj 2018. godine

Bela kuća saopštila je 19. novembra da je zabrinuta zbog izveštaja da je kineska teniserka Peng Šuaj nestala i pridružila se pozivima Pekingu da pruži dokaz o tome gde se Šuaj nalazi.

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je 19. novembra da nije bilo upoznato sa kontroverzama oko teniserke Peng Šuaj, kojoj se izgubio svaki trag nakon što je optužila bivšeg visokog zvaničnika Kine da je seksualno napastvovao.

Portparol kinseskog ministarstva spoljnih poslova Điao Lijian rekao je novinarima da pitanje "nije diplomatsko", kao i da nije svestan situacije, prenela je agencija AP.

Ministarstvo poriče saznanja o ovom pitanju otkako je Peng iznela optužbe na račun bivšeg vicepremijera Kine Džan Gaolija pre više od dve nedelje.

Peng Šuaj je na društvenim mrežama 2. novembra napisala da ju je nekadašnji vicepremijer prisiljavao na seks uprkos ponovljenim protivljenjima posle jednog teniskog meča pre tri godine.

Objava je brzo izbrisana sa njenog naloga na društvenoj mreži Weibo, vodećoj kineskoj platformi. Od tada niko nije video Peng Šuaj.

Kineski državni CGTN objavio je 17. novembra na Twitteru e-mail koji je Peng navodno napisala predsedniku Svetske ženske teniske asocijacije (WTA) Stivu Sajmonu (Steve Simon) i drugim zvaničnicima ove organizacije.

U ovoj poruci, Peng navodno tvrdi da njene ranije optužbe za seksualno zlostavljanje "nisu tačne" i kaže da se "odmara kod kuće i da je sve u redu".

Stiv Sajmon je rekao da sumnja da je Peng Šuaj napisala pomenuti e-mail.

"Izjava koju su objavili kineski državni mediji u vezi Peng Šuaj samo izaziva moju zabrinutost u pogledu njene bezbednosti", rekao je Sajmon.

Peng je na društvenoj mreži Weibo 2. novembra navela da ju je nekadašnji premijer Kine prisiljavao na seks, a da je Džanova supruga tada "stražarila ispred vrata".

Ujedinjene nacije zatražile su 19. novembra dokaze da je Peng Šuaj dobro, a mnogobrojni teniseri pozvali su na istragu povodom njenog nestanka.

Portparolka kancelarije Ujedinjenih nacija za ljudska prava u Ženevi Liz Throssell pozvala je na "potpunu transparentnost istrage navoda Peng Šuaj o seksualnom napadu".

Predsednik WTA Stiv Sajmon rekao je da kineska teniserka još nije direktno stupila u kontakt sa udruženjem.

Sajmon je 19. novembra za BBC rekao da sledeće godine neće biti organizovano nijedno takmičenje u Kini bez dokaza da je Peng bezbedna.

"Ne možemo da pristajemo na kompromise. Ovo je pitanje ispravnog i pogrešnog", naveo je on i dodao da je veoma zabrinut za nju.

Peng je osvojila 23 titule u dubulu, uključujući Vimbldon 2013. i Rolan Garos 2014. godine.

Ona nije igrala od februara prošle godine u Kataru, pre nego što su počela zatvaranja i otkazivanja turnira zbog pandemije korona virusa.

Peng je trostruka učesnica Olimpijskih igara, 2008, 2012. i 2016. godine.

XS
SM
MD
LG