Dostupni linkovi

Peking: Proterivanje kineskih diplomata iz SAD greška


Zastave Kine i SAD, ilustrativna fotografija
Zastave Kine i SAD, ilustrativna fotografija

Kina je označila kao "grešku" proterivanje kineskih diplomata iz SAD, posle informacija u medijima da su u septembru pokušali da se ubace u jednu američku vojnu bazu, javlja agencija Frans Pres (AFP).

Reagujući 16. decembra na članak u listu Njujork tajms (New York Times) koji je juče pisao da su dvojica kineskih diplomata proterana iz SAD zbog špijunaže, portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Geng Šuang osudio je te optužbe kao "potpuno suprotne činjenicama" i pozvao SAD da "isprave svoju grešku". On je rekao da je Peking protestovao kod Amerikanaca.

Njujork tajms je objavio da su SAD tajno proterale dvojicu kineskih diplomata koji su u septembru pokušali da se ubace u vojnu bazu u američkoj državi Virdžiniji. List je naveo 15. decembra da su to prva proterivanja kineskih diplomata zbog špijunaže u više od 30 godina.

Incident se, prema tom listu, dogodio u septembru u "osetljivom postrojenju" blizu Norfolka u Virdžiniji, gde se nalaze specijalne snage.

Njihovo proterivanje koje se dogodilo u jesen, prema Njujork tajmsu, ni SAD niti Kina nisu objavile i Peking za sada nije uzvratio proterivanjem američkih diplomata.

XS
SM
MD
LG