Dostupni linkovi

Kina pozdravila preliminarni dogovor sa SAD


Foto: Detalj iz trgovine u Pekingu
Foto: Detalj iz trgovine u Pekingu

Kina je danas pozitivno ocenila prvi korak u sklapanju trgovinskog sporazuma kojim je umanjen intenzitet trgovinskog rata sa SAD, javlja AP.

Kineski eksperti i mediji, kao i vladini zvaničnici, navodili su da će dogovor smanjiti neizvesnost za kompanije, barem kratkoročno.

Ipak, zadržali su i dozu opreza, rekavši da će obe strane morati da pokažu volju za kompromisom da bi se prevazišle dublje razlike medju njima.

"U najmanju ruku će se stabilizovati situacija i postaviti temelji za narednu rundu trgovinskih pregovora o budućem ukidanju dodatnih carina. Ne mogu da predvidim šta može da bude postignuto tokom budućih razgovora", rekao je profesor ekonomije na pekinškom univerzitetu Tu Sinkuan.

Dve zemlje su juče objavile da je postignuta "prva faza" dogovora, prema kojoj će SAD smanjiti carine a Kina će kupovati više američkih poljoprivrednih proizvoda. Sporazum se tiče još i intelektualne svojine, transfera tehnologije, finansijskih usluga i rešavanja sporova.

Zvaničnici su rekli da će SAD početi s postepenim smanjivanjem carina na kinesku robu umesto da ih dalje podižu, a Kina će učiniti isto.

XS
SM
MD
LG