Dostupni linkovi

Nikad formirana inspekcija za nadzor nad štićenicima u Pazariću 'trošak' za vlast


Zavod u Pazariću kod Sarajeva, u kojem boravi 340 djece i omladine, našao se u fokusu 2019. godine kada su objavljeni snimci i fotografije vezivanja i zlostavljanja djece štićenika
Zavod u Pazariću kod Sarajeva, u kojem boravi 340 djece i omladine, našao se u fokusu 2019. godine kada su objavljeni snimci i fotografije vezivanja i zlostavljanja djece štićenika

Zlostavljanje štićenika u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić, u blizini Sarajeva, ponovo je uzburkalo javnost u Bosni i Hercegovini nakon što je objavljen snimak da jedna od radnica udara štićenika.

"Bilo mi je mučno gledati, a mučno mi je sad i pričati", kaže za Radio Slobodna Evropa (RSE) Muamer Kulalija, brat jednog od štićenika Zavoda, opisujući kako se osjećao nakon što je pogledao snimak koji je 16. augusta objavila Al Jazeera.

U videu je prikazana uposlenica koja tuče i vrijeđa jednog štićenika Zavoda, dok je treća osoba, čiji identitet još nije poznat, sve snimala mobitelom.

Muamerov brat u Zavodu u Pazariću boravi već 23 godine i on ističe da nema drugu mogućnost za njegovo zbrinjavanje, iako se o lošim uvjetima u kojima borave štićenici u javnosti diskutovalo i proteklih godina.

"Nakon svih dešavanja da opet ispliva ovako nešto. No, ne znam kome se više obratiti da nešto urodi plodom. Četiri godine slušamo istu priču", ističe Mumaer za RSE.

U entitetu Federacija BiH, inače, ne postoji inspekcija koja bi nadzirala ustanove za socijalnu zaštitu, poput Zavoda Pazarić.

Bivši entitetski premijer Fadil Novalić izjavio za RSE da se, unatoč tome što je postojala takva inicijativa, "izbjegavalo formiranje novih institucija", zbog dodatnih troškova.

Protiv radnice, prikazane na snimku dok zlostavlja štićenika, a koja je, kako tvrdi ministar rada i socijalne politike FBiH Adnan Delić, sve priznala, bit će pokrenut disciplinski postupak.

U međuvremenu, najavljen je i protest za subotu Udruženja osoba sa invaliditetom u Federaciji BiH, koji su i ranije upozoravali na loše uslove u ovom zavodu.

Novi slučaj zlostavljanja u Pazariću, kojim upravlja Vlada Federacije BiH, provjerava i Ministarstvo unutrašnjih poslova KS i kantonalno tužilaštvo koje je zaprimilo više prijava za loše stanje.

Neispunjena obećanja

Ova ustanova, u kojoj boravi 340 djece i mladih, našao se u fokusu i prije četiri godine kada su objavljeni snimci i fotografije vezivanja i zlostavljanja štićenika.

Snimke i fotografije objavila je 2019. godine tadašnja zastupnica u Federalnom parlamentu, Sabina Ćudić iz Naše stranke.

Nakon što je tada objavljen snimak vezivanja djece za radijatore u Pazariću, početkom decembra 2019. Parlament Federacije BiH je zadužio tadašnju Vladu, na čelu sa Novalićem iz Stranke demokratske akcije, da formira inspektorat za socijalnu zaštitu koji bi nadzirao ustanove poput Pazarića.

Do danas to nije urađeno, a bivši entitetski premijer za RSE kaže da je politika tadašnje Vlade bila "stop novim institucijama koje povećavaju i onako glomazan aparat".

"Ne mora se formirati nova institucija, samo zakon proširiti i time definisati sve obaveze", pojašnjava Novalić zbog čega nije formiran inspektorat za socijalnu i dječiju zaštitu.

Izmjena zakona o inspekcijama Federacije BiH, koja je preduvjet za osnivanje inspekcije za nadzor nad ustanovama za socijalnu zaštitu, u nadležnosti je Federalnog ministarstva pravde.

Nekadašnji ministar Mato Jozić, inače kadar Hrvatske demokratske zajednice, nije konkretno odgovorio na upit RSE zbog čega inspekcija nije formirana.

"Dušo moja, ne znam otišao sam odatle, obratite se tamo ljudima u Ministarstvu da vidite šta sam radio", kazao je Jozić.

Nepravilnosti u zapošljavanju?

Prethodna entitetska Vlada je nakon objave snimka 2019. godine smijenila direktora Redžepa Salića, te imenovala novog direktora. Smijenjen je upravni i nadzorni odbor. Obavijestili su i Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu o dešavanjima

"Poslije toga Vlada se nije bavila Pazarićem", kaže bivši premijer Novalić za RSE.

Tužilaštvo Kantona Sarajevo u maju 2021. podiglo je optužnicu protiv tri osobe koje su bile na poziciji direktora u zavodu u različitim periodima.

Tadašnji direktor Redžep Salić i još dvoje bivših direktora u julu ove godine osuđeni su na po četiri i po godine zatvora za nesavjestan rad u službi.

U okviru federalne uprave za inspekcijske poslove do 2014. godine postojao je federalni inspektorat za socijalnu i dječiju zaštitu, koji je nadzirao uslove u ustanovama za zbrinjavanje djece sa poteškoćama u razvoju. Nakon te godine, federalni insepktorat je ukinut i od tada više ne postoji.

Te godine Vladu Federaciju BiH su činile SDA I HDZ, a na čelu Federalne vlade je bio Fadil Novalić.

Trenutno federalna inspekcija ima nadležnost da provjerava eventualne nepravilnosti koje se odnose na zapošljavanje u zavodima na nivou ovog entiteta.

Prošle godine inspektori su kontrolisali zavod u Pazariću, odnosno radni status pojedinih uposlenika, s obzirom na to da su postojale indicije o nezakonitom produženju radnog odnose, te smanjenju plata, kažu u ovoj inspekciji za RSE.

Navode i da tada nisu uočene nepravilnosti na osnovu kojih bi bile izrečene prekršajne mjere.

Međutim, sadašnji ministar rada i socijalne politike Adnan Delić poručuje kako je stanje, ne samo u zavodu u Pazariću, već i ostalim ustanovama, zabrinjavajuće.

Na konferenciji za novinare 17. augusta Delić je rekao i kako je do sada zabilježen veliki broj krivičnih prijava koje se odnose na tretman štićenika u Zavodu u Pazariću.

Iznio je i informaciju kako u tom zavodu radi "15-20 osoba istih prezimena gdje su zapošljavanje čitave porodice po stranačkoj liniji".

"Ljudi koji nemaju nikakvu struku rade u Zavodu, imamo slučaj da je politolog davao nalaze, umjesto defektologa, što je neprihvaljivo", kaže Delić.

I dok Delić optužuje bivšu vlast za zapošljavanje u ovom zavodu, na stranici ministarstva, u vrijeme njegovog mandata, je prije nekoliko mjeseci objavljen promo video o stanju u Zavodu.

U videu se promovišu uspjesi zavoda, a prikazane su i brojne aktivnosti koje Zavod poduzima na radnom osposobljavanju i zdravstvenoj njezi oko 340 štićenika.

Mjesec dana prije objave promo videa, osobe sa invaliditetom na protestima u Sarajevu su tražili smjenu rukovodstva Zavoda, ukazujući na loše stanje. Isti zahtjev će uputiti u subotu 19. augusta na protestima u Pazariću.

"Imamo informacije o nehumanim uslovima, nema dovoljan broj njegovatelja, ne presvlače se štićenici, hrana je pred istek roka", kaže Adnan Dervišević, predsjednik Unije osoba sa invaliditetom FBiH.

U Bosni i Hercegovini je oko 3.000 osoba smješteno u devet ustanova poluzatvorenog i zatvorenog tipa. Riječ je o osobama koje zbog smetnji ne mogu biti van institucionalnog nadzora.

Institucija ombudsmena za ljudska prava je proteklih godina ukazivala na neadekvatno zakonsko uređenje pitanja zbrinjavanja osoba sa intelektualnim teškoćama.

Naveli su kako su u 2021. godini zabilježili 43 žalbe kojima su prekršena prava osoba sa invaliditetom. Te žalbe najčešće su se odnosile na smještaje u ustanove, zapošljavanje i socijalne naknade.

XS
SM
MD
LG