Dostupni linkovi

Parlament RS odbacio Rezoluciju o poštivanju žrtava fašističkog režima


Jedna od sjednica Narodne skupštine RS u vrijeme pandemije
Jedna od sjednica Narodne skupštine RS u vrijeme pandemije

Poslanici vladajuće većine u Narodnoj skupštini Republike Srpske (NSRS) na Posebnoj sjednici održanoj u ponedjeljak (1. juna) u Banjaluci, nakon cjelodnevne rasprave, sa 52 glasa za, usvojili su 20 zaključaka, kojima se odbacuje Rezolucija o poštovanju žrtava fašističkih režima i pokreta koju je usvojio Predstavnički dom Parlamentrane skupštine BiH 20. maja.

Opozicija i bošnjački poslanici „Zajedno za BiH“ nisu prisustvovali glasanju.

U zaključcima, se između ostalog, navodi da Rezolucija „ne odgovara istorijskim činjenicama i kao takva se ne može primjenivati u Republici Srpskoj (RS)“.

"Konstatujemo da je Predstavnički dom usvajanjem Rezolucije pristupio sramnom prekrajanju istorijskih činjenica i pridružio se revizionističkim snagama, kojima je cilj uopšavanje i marginalizovanje stradanja Srba u Drugom svjetskom ratu", piše između ostalog u zaključcima NSRS.

Narodna skupština RS poziva sve u BiH da "istorijske činjenice uvažavaju i da se ne bave revizionizmom“.

“Revizionizam je i navođenje Bošnjaka kao stradalnika u Drugom svjetskom ratu, koji kao nacija nisu ni postojali tada“, piše između ostalog u zaključcima.

Narodna skupština RS-a obavezuje Vladu da u roku od 60 dana uputi na razmatranje i usvajanje parlamentu nacrt zakona o danu sjećanja na žrtve genocida Nezavisne Države Hrvatske nad Srbima, Jevrejima i Romima tokom Drugog svjetskog rata, navodi se u jednom od zaključaka.

Poslanici Narodne skupštine raspravljali su o ovoj temi cijeli dan, a sjednica je u jednom trenutku prekinuta nakon što je došlo do naguravanja poslanika Nedeljka Ćorića iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Tomice Stojanovića iz Srpske demokratske stranke (SDS).

Tome je prethodio verbalni duel, tokom rasprave o "Rezoluciji o poštovanju žrtava fašističkog režima i pokreta", koju je 20. maja usvojio Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH.

Šef Poslaničkog kluba Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) u Narodnoj skupštini Republike Srpske Igor Žunić, tokom rasprave je rekao da je Rezolucija o poštovanju žrtava fašističkog režima i pokreta, koju je usvojio Predstavnički dom parlamenta BiH, revezionistička, puna iskrivljenih i lažnih činjenica i da ju je zato Narodna skupština odbacila.

Nedeljko Čubrilović, predsjednik NSRS je rekao da "Rezolucija, s obzirom na njen sadržaj, je nepotreban politički dokument i nije ga trebalo usvajati".

U ime Poslaničke grupe „Zajedno za BiH“ Begija Smajić je tokom rasprave u NS rekla da nije prihvatljivo da entitetski parlament, kao niži nivo vlasti, raspravlja o dokumentu višeg nivoa vlasti, Predstavničkog doma Parlamentrane skupštine BiH.

Tokom svog obraćanja, ona je kazala da je Narodna skupština RS-a, umjesto rasprave o Rezoluciji o poštovanju žrtava fašističkih režima i pokreta, trebalo da usvoji rezoluciju o zabrani negiranja genocida u Srebrenici.

Lider SNSD-a i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Milorad Dodik istakao je da NSRS treba odbaciti rezoluciju Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH i zabraniti njenu primjenu na području Republike Srpske

"Ova rezolucija predstavlja reviziju istorije jer je postojao samo jedan fašistički režim na ovim prostorima a to je bila Nezavisna Država Hrvatska, a tu kvalifikaciju nemaju ni četnici ni partizani", kazao je Dodik.

Lider Srpske demokratske stranke (SDS) Mirko Šarović Šarović ocijenio je da je suština zakazivanja ove sjednice NSRS-a pokušaj opravdavanje održavanje Bleiburške mise u Sarajevu i predaje Jasenovačke građe, o čemu govori Rezolucija.

Naime, u Rezoluciji o poštovanju žrtava fašističkog režima usvojen je i amandman Srpske demokratske stranke kojim se osuđuje predaja Jasenovačke građe Muzeju Holokausta u Vašingtonu 2000. godine, u vrijeme kada je premijer Republike Srpske bio Milorad Dodik.

“Podržali smo ovu Rezoluciju zato što osuđuje održavanje mise, prebacivanje Jasenovačke građe i identifikaciju Sarajeva sa ustaškim režimom. Mi smatramo da ste vi na pogrešnoj strani radi nekih vaših prijatelja iz HDZ-a," kazao je Šarović.

Predsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) Branislav Borenović istakao je da je Rezolucijom o poštovanju žrtava fašističkog režima i pokreta osuđeno održavanje Blajburške mise i ustaškog režima iz Drugog svjetskog rata, ali i uplitanje Sabora Republike Hrvatske na teritoriji Bosne i Hercegovine.

Rezoluciju o poštivanju žrtava fašističkih režima i pokreta je usvojio Predstavnički dom Parlamenta BiH 20. maja, bez članova skupštinskog Kluba hrvatskih stranaka, predvođenih Hrvatskom demokratskom zajednicom (HDZ) BiH, koji su napustili zasjedanje.

U Rezoluciji se, pored ostalog, navodi da Predstavnički dom "sjećajući se miliona žrtava fašističkih režima, traži od Predsjedništva i Vijeća ministara BiH da se sazove Mješovita komisija, ustanovljena člаnom 18. Temeljnog ugovora između Svete stolice i Bosne i Hercegovine, s ciljem razmatranja pitanja vezanih za održanu Misu za Bleiburg".

Misa za žrtve bleiburškog križnog puta održana je 16. maja u sarajevskoj katedrali pored brojnih osuda njenog održavanja.

Uporedo s misom koju je prevodio kardinal Vinko Puljić, nekoliko hiljada građana izrazilo je protest zbog njenog održavanja, šetnjom sarajevskim ulicama.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG