Dostupni linkovi

Parlament BiH usvojio Rezoluciju o poštivanju žrtava fašističkih režima, HDZ napustio sjednicu


Vječna vatra u Sarajevu i plakat na kojem piše "Ja sam antifašista" tokom protesta protiv mise za žrtve u Blajburgu koja je održana u katedrali u Sarajevu
Vječna vatra u Sarajevu i plakat na kojem piše "Ja sam antifašista" tokom protesta protiv mise za žrtve u Blajburgu koja je održana u katedrali u Sarajevu

Predstavnički dom Parlamenta Bosne i Hercegovine usvojio je u srijedu Prijedlog rezolucije o poštivanju žrtava fašističkih režima i pokreta koju su predložili poslanici Naše stranke Predrag Kojović, Mirjana Marinković-Lepić i Damir Arnaut i poslanica Nezavisnog bloka Aida Baručija.

U usvojenoj Rezoluciji navodi se da Predstavnički dom ‘sjećajući se miliona žrtava fašističkih režima, traži od Predsjedпištva i Vijeća ministara da sazove Mješovitu komisiju, ustanovljenu člаnom 18. Temeljnog ugovora između Svete stolice i Bosne i Hercegovine, s ciljem razmatranja pitanja vezanih za održanu Misu za BIeiburg.

Traži se od Predsjedništva BiH i Ministarstva vanjskih poslova da obavijeste Republiku Hrvatsku da su za BiH neprihvatljive organizacije bilo kakvih događaja vezanih za Bleiburg na teritoriji Bosne i Hercegovine, uključujuči pokroviteljstvo takvih događaja od strane Sabora Republike Hrvatske’.

Poslanik Socijaldemokratske partije (SDP) Nermin Nikšić kazao je kako ne može vjerovati da se u BiH, 75 godina od Drugog svjetskog rata, još uvijek raspravlja o tom pitanju, kada su zločinci identifikovani i kada je jasan karakter tog rata.

Nikšić je pozvao sve da se i ograde od onih koji su činili zločine u okviru paravojnih formacija.

Dopredsjedavajuća Zastupničkog doma Parlamenta BiH, Borjana Krišto, (HDZ), kazala je da rezolucija ‘napad na autonomiju Katoličke crkvu, vjerske slobode i osjećaj pojedinaca i cijelog hrvatskog naroda’.

Nakon rasprave o ovoj tački, poslanici iz HDZ-a su napustili sjednicu.

Šef Kluba poslanika HDZ-a BiH Nikola Lovrinović kao razlog napuštanja je naveo ‘to što im se pokušava nametnuti odgovornost i krivica koja im ne pripada’.

Pod nazivom Rezolucija o poštivanju žrtava ustaškog režima, Rezolucija je poslanicima upućena 15. maja, uoči održavanja mise u Katedrali Srca Isusova u Sarajevu za žrtve iz Bleiburga, koja je održana 16. maja.

S obzirom da je o njoj raspravljano 20. maja, predlagači iz Kluba Naše stranke i Nezavisnog bloka, su dostavili korigovanu verziju, te deset amandmana, a promijenjen je i naziv ovog dokumenta.

Misa za žrtve bleiburškog križnog puta održana je u subotu, 16. maja u sarajevskoj katedrali i pored brojnih osuda njenog održavanja.

Paralelno s misom, održani su mirni protesti velikog broja antifašista u centru Sarajeva, koji su odali počast žrtvama ustaškog i fašističkog terora, kako je naveo organizator skupa, Savez boraca narodnoslobodilačkog rata (SABNOR BiH).

Misa za Bleiburg, šetnja za antifašiste
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:13 0:00

XS
SM
MD
LG