Dostupni linkovi

Sjednica Skupštine RS na rubu incidenta


Jedna od sjednica Narodne skupštine RS u vrijeme pandemije
Jedna od sjednica Narodne skupštine RS u vrijeme pandemije

Sjednica Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) kratko je prekinuta u ponedjeljak navečer, nakon što je došlo do naguravanja poslanika Nedeljka Ćorića iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Tomice Stojanovića iz Srpske demokratske stranke (SDS).

Tome je prethodio verbalni duel, tokom rasprave o "Rezoluciji o poštovanju žrtava fašističkog režima i pokreta", koju je 20. maja usvojio Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH.

Nakon diskusije poslanika SDS-a Nebojše Vukanovića, koji je pomenuo nabavku pokretne bolnice, od koje se na kraju odustalo, Ćorić je na pitanje šta je bilo s nabavkom, rekao da to treba pitati Stojanovića, koji je na to burno reagirao.

Intervencijom drugih poslanika spriječen je fizički kontakt ova dva poslanika, koji su dobili opomenu. Sjednica je nakon tog incidenta nastavljena.

Poslanici vladajuće većine u NSRS su nakon cjelodnevne rasprave predložili 17 zaključaka, u kojima se odbacuje Rezolucija o poštovanju žrtava fašističkih režima i pokreta, koju je usvojio Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH 20. maja.

Zaključke su predložili klubovi poslanika SNSD-a, Demokratskog narodnog saveza (DNS), Demosa, Narodnog demokratskog pokreta (NDP), Ujedinjene Srpske, Socijalističke partije Srpske (SPS), Socijalističke partije i nezavisnih poslanika.

U zaključcima se navodi da Rezolucija "ne odgovara istorijskim činjenicama i kao takva se ne može primjenjivati u Republici Srpskoj“.

Takođe, se konstatuje da je Predstavnički dom usvajanjem Rezolucije "pristupio sramnom prekrajanju istorijskih činjenica i pridružio se revizionističkim snagama, kojima je cilj uopštavanje i marginalizovanje stradanja Srba u Drugom svjetskom ratu"

U zaključcima, o kojima bi poslanici Narodne skupštine RS trebalo da glasaju po okončanju cjelodnevne skupštinske rasprave, između ostalog, Narodna skupština poziva sve u BiH da "istorijske činjenice uvažavaju i da se ne bave revizionizmom“.

Posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) organizovana je kako bi poslanici zauzeli stav o “Rezoluciji o poštovanju žrtava fašističkog režima i pokreta” koja je usvojena na sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PDPS BiH).

U obrazloženju zahtjeva za sazivanje ove sjednice navodi se da je “neprihvatljiv i sam naziv Rezolucije, jer kvalifikuje fašističke režime i pokrete kao agresore, a ne Nezavisnu Državu Hrvatsku, koja je zvanično provodila sistematsko iseljavanje, pokrštavanje i ubijanje Srba”.

XS
SM
MD
LG