Dostupni linkovi

Okupljanje antifašista na dan mise u Sarajevu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:51 0:00

Okupljanje antifašista na dan mise u Sarajevu

Održana misa za žrtve Bleiburga u Sarajevu, protestovali antifašisti

  • U Katedrali Srca Isusova u Sarajevu misa za žrtve blajburškog križnog puta. Pokrovitelji su Hrvatski sabor, Hrvatska biskupska konferencija i Počasni blajburški vod.
  • U naselju Marijin Dvor, gdje je pred oslobođenje Sarajeva 1945. godine, ustaški režim objesio 55 antifašista, protestno okupljanje. Organizator je SABNOR (Savez antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog rata) u BiH.
  • Pozive da se misa ne održi prethodno su uputili članovi Predsjedništva BiH, nevladine organizacije, a reagirala je i Ambasada SAD u BiH.
  • Svjetski jevrejski kongres navodi da se veličaju pojedinci koji su podržavali ili su bili aktivno uključeni u aktivnosti režima Nezavisne države Hrvatske (NDH), koji je pogubio stotine hiljada nedužnih muškaraca, žena i djece, ubijenih samo zbog etničkog ili vjerskog identiteta.
  • Kada se govori o Bleiburgu, radi se o skupu događaja na kraju Drugog svjetskog rata, vezanih za stradanje pripadnika hrvatskih oružanih snaga NDH, koja je podržavala fašističku ideologiju, te čija se vojska borila protiv partizana.
  • Na završetku Drugog svjetskog rata vojni i politički vrh kvislinške NDH bježao je pred jugoslavenskim partizanima. Savezničke snage su ih pored austrijskog gradića Bleiburg opkolili i vratili preko granice partizanima.
  • Vojni i politički vrh NDH uspio je pobjeći, dok su pripadnici ustaške i domobranske vojske i civili po povratku u Jugoslaviju likvidirani na više lokacija u Sloveniji ili poslani na tzv. "križne putove" duge po nekoliko stotina kilometara.
  • O kolikom se broju stradalih radi nema tačnih i zvaničnih podataka.
14:50 16.5.2020.

Završavamo blog o misi za bleiburške žrtve i protestu u Sarajevu. Zahvaljujemo što ste nas pratili danas. Sve šta se dešavalo možete pronaći u tekstu:

13:49 16.5.2020.

Kako je protekla misa i protestna šetnja u Sarajevu

Kompletan video snimak prenosa uživo mise i protesta možete pogletati klikom OVDJE:

13:42 16.5.2020.

Završen je i protest antifašista

13:36 16.5.2020.

Misa za žrtve bleiburškog križnog puta završena

Učitajte više sadržaja...

XS
SM
MD
LG