Dostupni linkovi

Premijer Pakistana: Indija bi mogla izvršiti etničko čišćenje u Kašmiru


Protesti u Lahoreu, Pakistanu
Protesti u Lahoreu, Pakistanu

Premijer Pakistana Imran Khan obećao je da će se boriti protiv odluke Indije da ukine autonomiju onog dijela Kašmira kojim ona upravlja. Khan je rekao da je taj korak Indije u suprotnosti s međunarodnim pravom, dodajući da se plaši da bi Indija mogla izvršiti etničko čišćenje, prenosi BBC.

Tenzije su nastale kada su vlasti u New Delhiju odlučile da ukinu specijalni status Kašmira u pokušaju da potpuno integrišu jedini region sa većinskim muslimanskim stanovništvom, što je potencijalno najveći politički potez u vezi sa ovom teritorijom u posljednjih blizu sedam decenija, prenosi Reuters.

I Indija i Pakistan polažu pravo na ovaj himalajski region, ali svaka zemlja kontroliše samo svoj dio Kašmira.

Premijer Pakistana Imran Khan rekao je da će "ispričati svijetu" o odluci indijske vlade.

"Preko Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija, proučavamo to trenutno, podići ćemo to pitanje u Generalnoj skupštini, razgovarat ćemo sa šefovima država na svakom forumu, podići ćemo pitanje u medijima i reći svijetu", izjavio je u parlamentu Khan, prenosi BBC.

Smatra i da će ukidanje specijalnog statusa omogućiti Indiji da promijeni demografsku sliku većinski muslimanske države.

"Bojim se da će (Indija) izvršiti etničko čišćenje u Kašmiru", upozorio je.

Nakon sastanka s najvišim zapovjednicima u gradu Rawalpindi, šef vojske Pakistana je izrazio podršku narodu Kašmira.

"Pakistanska vojska čvrsto stoji uz građane Kašmira u njihovoj pravednoj borbi do samog kraja", rekao je general Qamar Javed Bajwa.

"Spremni smo i ići ćemo do bilo koje mjere da ispunimo svoje obaveze", poručio je.

Kašmir odsječen od svijeta

Hiljade paravojnih trupa raspoređeno je u Kašmiru, a internet i telefonske veze su prekinute, što izaziva kritike da vlada Indije pokušava ugušiti sve koji je ne podržavaju, piše Reuters. Mediji prenose kako građani Kašmira ne mogu stupiti u kontakt sa porodicama izvan ove regije.

BBC dodaje da se radi o trenutno najmilitarizovanijoj zoni na svijetu.

U pakistanskom dijelu Kašmira traju protesti na kojima građani uzvikuju antiindijske slogane.

Britanski Guardian piše da će ukidanje specijalnog statusa Kašmira imati posljedice.

"Iako se stepen autonomije Kašmira prethodnih decenija smanjivao brojnim intervencijama sa državnog nivoa, i dalje je imao veliki simbolički značaj za lokalno stanovništvo", navodi se u tekstu i dodaju da su priznati demokratski lideri u Kašmiru namjerno stavljeni u kućne pritvore.

List naglašava i da ovaj potez hindu nacionalista iz stranke premijera Indije Narendre Modija nije iznenađenje ni tajna, već dugoročni i jasni cilj stranke. To je bilo i jedno od obećanja u nedavno vođenoj izbornoj kampanji.

Pozivi za održanje mira

Susjedna Kina se takođe oglasila. Ne podržavaju potez Indije.

"Postupak Indije neprihvatljiv je i ne bi imao nikakvog pravnog efekta", izjavila je glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova Kine Hua Chunying, što je odmah izazvalo prigovore iz Delhija da je Kašmir stvar unutrašnjih poslova.

Američki State Department ranije je izrazio zabrinutost "zbog izvještaja o zatvaranju" i pozvao na "poštivanje individualnih prava i diskusiju sa onima u pogođenim zajednicama".

Pozvali su sve strane da održe mir i stabilnost kontrolne linije, koja je ustvari granica između Indije i Pakistana u Kašmiru.

Dio opozicionih političara u Indiji su optužili vladu da "negiraju volju naroda" Kašmira od kada je odluka o opozivu člana 370 donesena bez savjetovanja s državnim zakonodavcima.​

Član 370 Ustava, kojeg indijska vlada pokušava ukinuti, garantuje autonomiju Kašmiru, zemlji sa većinskim muslimanskim stanovništvom. On omogućava državi vlastiti ustav, zasebnu zastavu i nezavisnost o svim pitanjima osim vanjskih poslova, odbrane i komunikacija.

Dva od tri rata između Indije i Pakistana nakon njihove nezavisnosti od britanske vladavine, vođena su zbog Kašmira.

Oko deset miliona ljudi živi u indijskom dijelu Kašmira i tri miliona u pakistanskom. Oko sedamdeset posto stanovništva su muslimani.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG