Dostupni linkovi

Pakistan obećao borbu protiv indijskog 'ilegalnog poteza' za Kašmir


Sigurnosne službe na ulicama, Džamu
Sigurnosne službe na ulicama, Džamu

Premijer Pakistana Imran Khan obećao je da će se boriti protiv odluke Indije da ukine autonomiju onog dijela Kašmira kojim ona upravlja, uključujući i na Vijeću sigurnosti UN-a.

Khan je rekao da je taj korak Indije u suprotnosti s međunarodnim pravom, dodajući da se plaši indijskog etničkog čišćenja, prenosi BBC.

Tenzije su nastale kada su vlasti u New Delhiju odlučile da ukinu specijalni status Kašmira u pokušaju da potpuno integrišu jedini region sa većinskim muslimanskim stanovništvom, što je potencijalno najveći politički potez u vezi sa ovom teritorijom u posljednjih blizu sedam decenija, prenosi Reuters.

Odluka o ukidanju autonomije se vodi pod članom 370 koji omogućuje državi vlastiti ustav, zasebnu zastavu i nezavisnost o svim pitanjima osim vanjskih poslova, odbrane i komunikacija.

I Indija i Pakistan polažu pravo na ovaj himalajski region, ali svaka zemlja kontroliše samo svoj dio Kašmira.

Na indijskoj strani vlada dugotrajna separatistička pobuna, tokom koje je u tri decenije zabilježeno na hiljadu smrtnih slučajeva. Indija optužuje Pakistan za podršku pobunjenicima što Pakistan negira, već da daje samo moralnu i diplomatsku podršku stanovnicima Kašmira koji žele samoopredjeljenje.

XS
SM
MD
LG