Dostupni linkovi

Idiličan susret bez konkretnih odgovora


Borut Pahor i Jadranka Kosor
Borut Pahor i Jadranka Kosor
U zimskoj idili Kranjske gore, uz pucketanje vatre iz otvorenog kamina, slovenski premijer Borut Pahor simbolički je poručio kako se “vatra između njega i hrvatske premijerke Jadranke Kosor nikad neće ugasiti”.

No, unatoč prijateljskih osmjeha i optimističnih izjava nakon još jednog službenog susreta hrvatske premijerke i slovenskog premijera, Pahor ne vjeruje da će sve slovenske rezerve, a to znači i deblokada hrvatskih pregovora biti otklonjene do slijedeće pristupne Konferencije 19. veljače, čemu se Kosor nada.

Najvažnije pitanje za Hrvatsku u ovom trenutku jest nastavak pregovora s Europskom unijom i njihov završetak u ovoj godini, istaknula je nakon današnjeg sastanka u Kranjskoj Gori hrvatska premijerka Jadranka Kosor.

„Razgovarali smo o ova tri preostala poglavlja i ono što mogu sa zadovoljstvom istaknuti jest kako vjerujem da ćemo učiniti važan korak do slijedeće Međuvladine konferencije koja će se održati 19. veljače. Dakle, važan korak, u tome ćemo se potruditi i sigurna sam da ćemo ponovno imati rezultata kao i do sada.“

Slovenski premijer Borut Pahor ipak ne očekuje otvaranje svih poglavlja do 19. veljače, ali ponavlja da se ne radi o slovenskoj blokadi već slovenskoj rezervi prema tri pregovaračka poglavlja.

„Naša je želja, moja je želja, kazao je Pahor, da do slijedeće Pristupne konferencije riješimo barem dva od tri otvorena pitanja kako Slovenija ne bi imala rezerve. To nije blokada, ustvrdio je Pahor, već određeni zahtijevi i prijedlozi kakve imaju i druge države”, rekao je slovenski premijer.

MJEŠOVITO POVJERENSTVO

Najvažniji problem je iza nas, naglasio je Pahor, što, prema njegovim riječima, ostavlja prostor rješavanju otvorenih pitanja.

Danas smo, izvjestio je također Pahor, odlučili da ćemo na razini obiju Vlada osnovati i mješovito Povjerenstvo koje će sastaviti inventar kao i dijagnozu preostalih pitanja, kako bi ih nakon toga počeli rješavati.

Osim mješovitog povjerenstva osnovat će se i Odbor za gospodarsku suradnju jer je to, zaključuju dvoje premijera područje na kojem je najvažnije poticati suradnju.

Današnji sasatanak u Kranjskoj Gori prvi je nakon 4. studenog prošle godine kad su hrvatska premijerka Jadranka Kosor i slovenski premijer Borut Pahor pred švedskim Presjedništvom, potpisali Arbitražni sporazum, kojeg je hrvatska strana ratificirala, a slovenska još nije.

POTREBNO DA SLOVENIJA “DIGNE ŠAPU”

No, ni nakon današnjeg sastanka u Kranjskoj Gori ne zna se koje su to točno sadržajne primjedbe koje Slovenija ima na tri hrvatska pregovaračka poglavlja (ekologija, ribolov, te zajednička vanjska i sigurnosna politika), može se samo spekulirati, ističe akademik Davorin Rudolf, stručnjak za međunarodno pravo i svojedobno hrvatski predstavnik u rješavanju spornih graničnih pitanja sa Slovenijom, ali, dodaje Rudolf, dobro je da se čelnici dviju država sastaju.

„Evo,danas su se susreli hrvatska premijerka i slovenski premijer, a uskoro će u Sloveniju i novoizabrani hrvatski predsjednik Republike. I to je dobro. Drugo, bitni cilj Hrvatske jest što prije ući u Europsku uniju i bilo bi dobro da Slovenija potpuno digne, da tako kažem, 'šapu' sa tih pregovora, jer je to u interesu obje zemlje. I, nije mi drago što je gospodin Pahor opet stavio neke rezerve na otvaranje ova tri poglavlja. Ne mislim da su to dobra slovenska stajališta i to je čini mi se, sjenka na ovaj susret, koji je, eto tako, prošao vrlo idilično”, kaže Rudolf i dodaje:

“Treće,mislim da je jako dobro što su posebnu pažnju posvetili gospodarskim odnosima i što će se čak osnovati i jedan mješoviti Odbor koji bi te odnose trebao unaprijeđivati.“

Politički analitičar Davor Gjenero: “Hrvatska nije u poziciji da može očekivati bilo kakvo strateško savezništvo sa Slovenijom,ali mora voditi politiku, kakvu upravo vodi premijerka Kosor,a to je politika u kojoj se, uz smiješak, govori o dobrosusjedstvu, a u stvarnosti se pokušava osiguravati minimum rizika daljnjih slovenskih blokada i osigurati maksimalnu zaštitu hrvatskih državnih interesa. Od ovog susreta ne treba očekivati nikakav bitan proboj,ali treba očekivati da se nastavi s onim što je hrvatska premijerka započela u srpnju prošle godine,daleko vještije nego njezin prethodnik Ivo Sanader.“
XS
SM
MD
LG