Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Slovenska oporba protiv referenduma o arbitraži


Pahor i Kosor na potpisivanju sporazuma
Vladajuća koalicija u Sloveniji objavila je u utorak da je podnijela prijedlog za održavanje savjetodavnog referenduma o arbitražnom sporazumu

Slovenski birači odgovarali bi na referendumsko pitanje o ratifikaciji sporazuma o arbitraži, u kojemu, među ostalim, stoji da je zadaća "arbitražnog suda
odrediti tijek granice između Slovenije i Hrvatske na kopnu i moru, kontakt Slovenije s otvorenim morem i režim korištenja odgovarajućih morskih područja".

Slovenska oporba, koja se protivi ratifikaciji arbitražnog sporazuma s Hrvatskom, smatra da je savjetodavni referendum koji predlažu vladajuće stranke "manipulativan" i odbija ga prihvatiti ako se ne promijeni referendumsko pitanje.

"To je prijevara i manipulacija", izjavio je u utorak za televizijsku postaju A-kanal nekadašnji predsjednik parlamenta France Bučar, najoštriji kritičar odluke premijera Pahora da potpiše sporazum s hrvatskom premijerkom Jadrankom Kosor, koji je prije toga za najavljeni referendum Pahorovih stranaka rekao da je to "politička diverzija", i "prebacivanje odgovornosti" na birače zbog "lošeg sporazuma".

Referendumsko pitanje koje vladajuća koalicija namjerava postaviti biračima glasi jesu li za ratifikaciju arbitražnog sporazuma koji, kako se dodaje, arbitraži daje zadaću da odredi "kontakt Slovenije s otvorenim morem".

"Korektno pitanje na referendumu bilo bi: Jeste li za to da se arbitražni sporazum u cijelosti ratificira", rekao je u utorak poslije podne na konferenciji za novinare bivši predsjednik slovenske vlade i predsjednik Slovenske demokratske stranke (SDS) Janez Janša.

Janša koji sporazum o arbitraži smatra lošim za slovenske interese i protivi se njegovoj ratifikaciji rekao je - reagirajući na prijedlog vladajućih stranaka - da bi sporazum o arbitraži trebalo objaviti u cjelini i onda na referendumu glasovati o njegovoj ratifikaciji također u cjelini. Janša je protiv toga da se u referendumskom pitanju ističe dio koji vlada smatra svojim argumentom da će Slovenija dobiti izlaz na otvoreno more.

Umjesto toga, Janša smatra da je potrebno istaknuti sve odredbe sporazuma, pa i one koje navode da će arbitraža o granici na kopnu i moru presuđivati po međunarodnom pravu i da će procesni rokovi za primjenu sporazuma početi tek nakon što Hrvatska s Europskom unijom potpiše pristupni sporazum kojim de facto postaje članicom EU-a.

Ukoliko bi vladajuće stranke promijenile referendumsko pitanje i ako se obvežu da će poštovati rezultat referenduma, oporba će se odazvati na referendum, a u suprotnom će organizirati svoj i "referendumska priča" će se nastaviti, rekao je Janša.

Vladin prijedlog o referendumu, koji bi bio savjetodavan i neobvezujući, odbio je i predsjednik Slovenske pučke stranke (SLS) Radovan Žerjav koji predlaže referendum na kojemu bi se glasovalo o tome smije li Slovenija dopustiti ulazak Hrvatske u EU prije nego što bude riješeno granično pitanje i prije nego "vrati Sloveniji" teritorije za koje Žerjav smatra da pripadaju Sloveniji, a negativno stajalište prema načinu na koji je vlada pristupila referendumu o arbitražnom sporazumu iznio je u svojoj prvoj reakciji i Zmago Jelinčič, predsjednik Slovenske nacionalne stranke (SNS), koji ocjenjuje da je riječ o "velikoj svinjariji".

Predsjednik slovenske vlade Borut Pahor izjavio je u utorak da je spreman nagovoriti stranke u svojoj koaliciji da odustanu od prijedloga o održavanju savjetodavnog referenduma o arbitraži ako se i slovenska oporba obveže da neće tražiti zakonodavni referendum nakon ratifikacije sporazuma u parlamentu.

"Ako oporba ne bude tražila održavanje naknadnog zakonodavnog referenduma, spreman sam se obratiti koalicijskim partnerima kako bismo povukli svoj prijedlog o savjetodavnom referendumu", rekao je Pahor za slovensku televiziju u utorak na večer, ponovivši kako arbitražni sporazum, što ga je potpisao prošlog tjedna, smatra dobrim i da je za njegovu ratifikaciju spreman uložiti svu svoju političku odgovornost.

Odluku slovenske vladajuće koalicije da sazove savjetodavni referendum o arbitražnom sporazumu s Hrvatskom komentirala je u utorak za Dnevnik
Hrvatske televizije hrvatska premijerka Jadranka Kosor.

"Mogu samo reći da smo premijer (Borut) Pahor i ja kao što znate sporazum potpisali, da smo potpisali zajedničku izjavu prema kojoj imamo određeni rok u kojem šaljemo taj sporazum u svoje parlamente i ja radim upravo ono što smo se dogovorili", kazala je ona tijekom posjeta Makedoniji..

Ona je rekla da će ovog tjedna na sjednici vlade biti prijedlog zakona o potvrđivanju toga sporazuma, te izrazila nadu da će Hrvatski sabor ratificirati arbitražni sporazum.
XS
SM
MD
LG