Dostupni linkovi

Burna rasprava o arbitražnom sporazumu


Foto: Enis Zebić
Foto: Enis Zebić
U Hrvatskom Saboru burna rasprava o arbitražnom sporazumu sa Slovenijom, premijerka želi dobiti što širu podršku u Parlamentu i poručuje da Hrvatska ne ulazi u Europsku uniju puzeći niti na koljenima već da je riječ o domoljubnoj odluci o kojoj ovisi hoće li Hrvatska konačno završiti pregovore s Europskom unijom ili će još 10 godina stajati pred vratima.

No, protivnici Sporazuma je prozivaju za veleizdaju, prevelike ustupke Slovencima i trgovanje hrvatskim teritorijem.

Uvjerena sam da je ovo izlaz za Hrvatsku, jer znači rješenje spora oko granice i završetak puta u EU, bolji je od prvog Rehnovog prijedloga i Hrvatska se ne odriče ni dijela svojeg teritorija, istakla je premijerka Jadranka Kosor tražeći od saborskih zastupnika potporu za potpisivanje Sporazuma o arbitraži kojeg je dogovorila sa slovenskim premijerom Borutom Pahorom.

«U tzv. Rehnu 1 govorilo se o kontaktu Slovenije s otvorenim morem, i to ste podržali, dok se sada govori o vezi prema otvorenom moru. U Rehnu1 arbitražni je sud trebao donijeti presudu u roku od godinu dana, što bi moglo, da je to ostalo na snazi dovesti do novih blokada. Sada svi procesni rokovi arbitražnog suda počinju tek kad Hrvatska završi pregovore i potpiše pristupni sporazum s Europskom unijom.»


Žestoke kritike oporbenih stranaka uslijedile su od prve minute.

«Kada je to toliko dobro, onda, zašto se to ne primjenjuje odmah?! Zašto niste isposlovali da se odmah primjenjuje, nego nama ovdje govorite da je to toliko dobro,a onda nas tješite da se primjenjuje tek kad se ulazi u Europsku uniju,» kazala je SDP-ova saborska zastupnica Ingrid Antićević Marinović.

IDS-ovac Damir Kajin odmah se izjasnio da za takav Sporazum neće dignuti ruku.

«I mislim da je Hrvatska kleknula na koljena. Slovenija nije spremna ni na najmanju gesti, niti da vrati Hrvatskoj ono što je njezino, da vrati sv. Geru,da vrati onih 300 milijuna maraka (s kamatama,naravno) za 115 tisuca štediša, koji taj novac imaju tamo od 91-e, a danas si ni lijek ne mogu kupiti,nije spremna riješiti ni imovinsko pravno pitanje oko Krškog itd.i,ovaj Sporazum, u konačnici, vodi k tome da ćemo izgubiti preko 120 kiliometara mora,»
rekao je Kajin.
Premijer Slovenije Borut Pahor i premijerka Hrvatske Jadranka Kosor

Predsjednik najveće oporbene stranke Zoran Milanović oštro je kritizirao Sporazum, a najspornijim drži to što suce u arbitraži određuje Europska komisija, dakle političko tijelo, umjesto da dvije suverene države same predlože arbitre:

«Pa,samo lud čovjek odstupa od prava da sam predloži arbitre, zajedno sa drugom stranom s kojom je u sporu, a tek u slučaju da se ne mogu usuglasiti izbor radi Međunarodni sud pravde. Jeste li vidjeli tu listu, tko su arbitri, je li ona nebitna, postoji li uopće ta lista?!»


Iako je premijerka Kosor u svom obraćanju Saboru kazala kako tek sad razumije sve dosadašnje premijere koji su pokušavali riješiti taj vrući problem sa Slovenijom uključujući i premijera Račana. Zastupnici najveće opozicijske stranke nisu propustili priliku da vladajućem HDZ-u stave 'a nos' upravo sporazum Račan-Drnovšek kojeg je 2001. tada oporbeni HDZ odbio, nazivao Račana veleizdajnikom i , kako je kazao, Nenad Stazić 'skidali mu glavu'

«Očito se neki ustupci moraju dati,očito se mora pristati na nekakav kompromis,kao što se i 2001. moralo pristati na neki kompromis.Pitanje je odgovrnosti onih koji su tada,2001-e godine govorili za Račana da je veleizdajnik,a danas su prisiljeni donijeti –takvo isto rješenje.»


HNS-ova Vesna Pusić smatra da nije vrijeme za skupljanje političkih bodova, i njezina stranka će, iako postoji rizik, podržati sporazum, ali pod jednim uvjetom.

« Za ratifikaciju,da bi podržali,zahtijevamo da se traži da Hrvatska pristane na originalnu listu arbitara,dakle sudaca koji će biti predsjednik i dva arbitražna suca u tom tijelu,» rekla je Pusić.

Hrvatski mediji prenose i protivljenje Sporazumu koje je izrekla Katolička Crkva i apel 30 –tak javnih osoba i intelektualaca različitih profila,od lijevih do desnih koji su pozvali parlamentarce da ne dignu ruku za Sporazum.

Unatoč svim pojašnjenjima sporazum Kosor-Pahor nazivan je danas i u Saboru 'mućkom, izdajom, ponižavenjem', a za Boru Grubišića iz Glavaševe Hrvatske demokratske stranke Slavonije i Baranje nije ništa drugo do –veleizdaja:

«Gdjo Kosor, vi ste, zapravo, izdali Hrvatsku!"


Premijerka Jadranka Kosor:

«Nikad neću prihvatiti da oni koji pregovaraju, da oni koji pokušavaju u ozračju poštovanja braniti hrvatske nacionalne interese ,da oni budu proglašavani izdajicama, a oni koji su osudjeni za ratne zločine i tako nas sve osramotili, budu proglašavani narodnim herojima.»
XS
SM
MD
LG