Dostupni linkovi

Hrvatska i Slovenija potpisale Sporazum o arbitraži


Švedski premijer Fredrik Reinfeldt sa premijerom Slovenije Borutom Pahorom i premijerkom Hrvatske Jadrankom Kosor nakon potpisivanja Sporazuma o arbitraži
Švedski premijer Fredrik Reinfeldt sa premijerom Slovenije Borutom Pahorom i premijerkom Hrvatske Jadrankom Kosor nakon potpisivanja Sporazuma o arbitraži
Nakon 18 godina na pomolu je rješenje pitanja granice između Hrvatske i Slovenije, koju će međunarodna arbitraža definirati nakon što Hrvatska dovrši pristupne pregovore s Europskom unijom.

Hrvatska premijerka Jadranka Kosor i slovenski premijer Borut Pahor potpisali su danas u Stockholmu sporazum o arbitraži za definiranje granične crte između dviju država.

„Ovaj je sporazum dobar za sve strane, ovaj smo korak pouzeli zbog budućnosti Hrvatske i naše djece,“ kazala je hrvatska premijerka i dodala:

„Ali isto tako mislim da je to korak koji je donio novu nadu i našim susjedima –jugoistoku Europe!“

„Danas je dobar dan i za cijelu međunarodnu zajednicu“, kazao je u svom obraćanju slovenski premijer Pahor, naglašavajući da se ovdje rješava probleme umjesto da ih se stvara, i da je to nadahnuće za budućnost.

„Ovo je važan korak naprijed, jer time Hrvatska skida bilo kakvu obavezu prema Sloveniji u razdoblju od danas, pa do ulaska u Europsku uniju,“ kaže za naš radio politički analitičar Davor Gjenero.“Glavno obilježje potpisanog sporazuma je da se stanje na granici zamrzava od današnjeg dana pa do trenutka
kada Hrvatska potpiše pristupni ugovor sa EU. Nakon toga Počinje arbitražni proces.“

Arbitraži se u Sloveniji protivi desna opozicija, i vjerojatno će zatražiti i dobiti referendum. U Hrvatskoj su protiv arbitraže od lijeve opozicije, preko Katoličke crkve do lijevih i desnih intelektualaca.
XS
SM
MD
LG