Dostupni linkovi

Zašto je životni vijek doživio strmoglav pad u SAD-u?


Pad očekivanog životnog vijeka za 1,87 godina za 2020. bio je daleko veći od prosječnog smanjenja od 0,58 godina u 21 sličnoj zemlji.
Pad očekivanog životnog vijeka za 1,87 godina za 2020. bio je daleko veći od prosječnog smanjenja od 0,58 godina u 21 sličnoj zemlji.

Očekivani životni vijek u Sjedinjenim Američkim Državama pao je za skoro dvije godine u 2020. na oko 77 godina usred pandemije COVID-19, što je najveći pad u odnosu na 21 drugu zemlju s visokim dohotkom, prema novoj globalnoj studiji.

Očekuje se da će Amerikanci u prosjeku živjeti 76,99 godina, u odnosu na 78,86 godina u 2019., prema studiji koja je posmatrala nacionalnu smrtnost i broj stanovnika u 2019. i 2020. godini.

Pad očekivanog životnog vijeka za 1,87 godina za 2020. bio je daleko veći od prosječnog smanjenja od 0,58 godina u 21 sličnoj zemlji, uključujući Kanadu, Francusku, Njemačku, Dansku i Južnu Koreju.

Zašto?

Prema studiji, nijedna zemlja nije doživjela tako strmoglav pad kao SAD.

Smrtnost i prekomjerna smrtnost u SAD-u od COVID-19 bili su među najvišima u svijetu, a virus je bio treći vodeći uzrok smrti u Sjedinjenim Državama 2020., nakon bolesti srca i raka.

Loše upravljanje pandemijom

"Iako se očekivalo da će uvođenje i dostupnost efikasnih vakcina smanjiti stopu smrtnosti u SAD 2021. godine, sporo usvajanje vakcine i širenje Delta varijante COVID-19 doveli su do velikih skokova mortaliteta", objavljeno je u istraživanju medRxiv, prenosi CNN.

Autori studije kažu da su Sjedinjene Države loše upravljale federalnim, državnim i lokalnim odgovorima na pandemiju COVID-19 na početku, doprinoseći većoj stopi smrtnosti od onih u drugim zemljama. Odgovor na pandemiju pogoršao je jaz u očekivanom životnom vijeku između SAD-a i drugih zemalja sa visokim primanjima.

Steven H. Woolf, jedan od autora studije sa Univerziteta Virginia Commonwealth je pojasnio:

"Činjenica da su SAD izgubile mnogo više života od drugih zemalja s visokim dohotkom govori ne samo o tome kako smo upravljali pandemijom, već i o dubljim ukorijenjenim problemima koji su prethodili pandemiji. Očekivani životni vijek u SAD-u zaostaje za drugim zemljama od 1980-ih, a jaz se vremenom povećavao, posebno u posljednjoj deceniji".

Woolf je rekao da Amerikanci umiru češće od srčanih bolesti, dijabetesa i desetina drugih stanja. Nedostatak univerzalne zdravstvene zaštite, nejednakost prihoda i obrazovanja, te manje zdravo fizičko i socijalno okruženje također su doprinijeli ovim rezultatima, navodi Reuters.

U SAD-u je došlo do neproporcionalnog smanjenja očekivanog životnog vijeka za afroameričku i latinoameričku populaciju u 2020. Ali 2021. godine, bijelci su imali najveće gubitke, pri čemu je očekivani životni vijek ostao stabilan za Hispanoamerikance i neznatno porastao za Afroamerikance, prenose izvori.

Za ovu studiju, Woolf i drugi istraživači sa Univerziteta Kolorado i Urban Institutea analizirali su podatke o smrti iz Nacionalnog centra za zdravstvenu statistiku, baze podataka o ljudskoj smrtnosti i drugih međunarodnih statističkih agencija.

Woolf dodaje: "Ono što se dogodilo u SAD-u manje se odnosi na varijante, više na nivoe otpornosti na vakcinaciju i odbijanje praksi kao što su nošenje maske i druge obavezne mjere za smanjenje prenosa virusa."

Najveći pad od II svjetskog rata

Sjedinjene Američke Države doživjele su najveći pad dužine trajanja životnog vijeka od II svjetskog rata do danas. Neke od zemalja s visokim primanjima u 2020. i 2021. godini zabilježile su značajan rast u ovom segmentu.

Švicarska, Švedska, Norveška i Španija su zemlje svijeta sa najvećim dohotkom u kojima je trajanje životnog vijeka najduže.

U Švicarskoj je za 2021. porastao za skoro godinu dana, u Švedskoj i Španiji također.

Južna Koreja, Norveška i Novi Zeland su tri zemlje koje su u 2020. godini, prvoj godini pandemije zabilježile povećanje trajanja životnog vijeka.

Istraživanje je obuhvatilo 20 zemalja s najvišim primanjima. Rast životnog vijeka u 2020. i 2021. godini bilježi se još u Austriji, Belgiji, Danskoj, Velikoj Britaniji i Francuskoj.

Nalazi studije odražavaju ranije procjene američkih centara za kontrolu i prevenciju bolesti koje su pokazale da je očekivani životni vijek 2020. bio 77 godina za ukupnu populaciju SAD-a, što je smanjenje od 1,8 godina u odnosu na 78,8 godina u 2019.

Sa pandemijom koja traje treću godinu, blizu milion Amerikanaca umrlo je od COVID-19, prema Centru za kontrolu i prevenciju bolesti.

Mariupolj: Kako je napredni ukrajinski grad pretvoren u groblje
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:12 0:00

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG