Dostupni linkovi

SAD upozoravaju Kinu na moguće sankcije ako podrži ruski rat u Ukrajini


Borodjanka, mjesto 50 kilometara od Kijeva
Borodjanka, mjesto 50 kilometara od Kijeva

Sankcije uvedene Rusiji zbog rata u Ukrajini trebale bi Kini dati "dobro razumijevanje" o posljedicama s kojima bi se mogla suočiti ako pruži materijalnu podršku Moskvi, rekla je u srijedu zamjenica američkog državnog sekretara Wendy Sherman.

Sherman je rekla da bi "raspon sankcija" i kontrola izvoza koordinirana između američkih saveznika i partnera protiv ruskog predsjednika Vladimira Putina, ekonomije zemlje i oligarha, trebao poslužiti kao primjer kineskom čelniku Xi Jinpingu.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

"Mislim da predsjedniku Xiju to daje prilično dobro razumijevanje onoga što bi mu se moglo dogoditi ako, zapravo, podrži Putina na bilo koji materijalni način", rekla je Sherman na saslušanju u Odboru za vanjske poslove Zastupničkog doma američkog Kongresa.

Rekla je da bi Peking trebao "izvući prave lekcije" iz koordiniranog odgovora Zapada na Ukrajinu da bilo kakav potez Kine da silom zauzme demokratski upravljani otok Tajvan ne bi bio prihvatljiv.

"Nadamo se da NRK shvaća da bi svaka takva aktivnost doživjela odgovor međunarodne zajednice, a ne samo Sjedinjenih Država", rekla je, misleći na Narodnu Republiku Kinu.

Kina je odbila osuditi ruske aktivnosti u Ukrajini ili ih nazvati invazijom i kritikovali su je zapadne sankcije Moskvi, iako je visoki kineski diplomat prošle sedmice rekao da Peking ne zaobilazi namjerno te sankcije.

Peking i Moskva posljednjih su godina razvili sve bliskije veze, uključujući najavu partnerstva ”bez ograničenja" partnerstva u februaru.

Sherman je rekla da Peking pokazuje znakove "sukobljenja” oko toga da je usko povezan s Rusijom.

”To ne znači da ne vide Rusiju kao partnera. Nisam naivna. Jesu. Ali također su u javnosti rekli da to nije savez", rekao je Sherman.

Američki predsjednik Joe Biden upozorio je Xija tijekom videopoziva u martu na "posljedice" bilo kakve materijalne podrške Rusiji u suprotstavljanju zapadnim sankcijama ili za pružanje vojne pomoći.

Biden je kasnije rekao da Kina zna da je njena ekonomska budućnost vezana za Zapad, a ne za Rusiju.

Izvor: Reuters

XS
SM
MD
LG