Dostupni linkovi

Ovacije Egipćana za Morsijev obračun sa vojnim vrhom


Egipćani na Tahrir trgu
Egipćani na Tahrir trgu
„Prenzionisanje dvojice generala, bilo je za dobrobit naroda“, izjavio je egipatski predsjednik Muhamed Morsi, nakon što je s položaja maknuo feldmaršala i načelnika generalštaba Egipatske vojske. Na kairskom Tahrir skveru ove su riječi izazvale ovacije.

"Ovaj će potez ući u istoriju, kao značajan pomak prednosti civilne nad vojnom vlašću u Egiptu“, izjavio je Omar Ašur, stručnjak za Bliski istok na Univerzitetu u Exeteru.

I zaista, Morsijeva odluka kojom smjenjuje najjače ljude vojnog vrha prva je odluka u političkoj povijesti Egipta gdje se izabrani predstavnik civilne „propeo“ iznad vrha vojnog establišmenta.

Egipatski predsjednik Muhamed Morsi, ovako je objasnio smjenu u oružanim snagama:

"Odluku sam donio za dobrobit egipatske nacije, a ne zato što su mi meta bili neki ljudi. Niti sam htio poniziti neke institucije. Niti će mi ikada cilj biti smanjivati slobode onima koje je bog slobodnima stvorio".

Posljednjim potezima, Morsi je takodje izvan snage stavio ustavnu odredbu po kojoj je vojska zadužena da suzbija predsjednikovu vlast.

Hiljade Egipćana izašli su u nedjelju uveče na ulice kako bi podržali Morsijeve odluke. Njegov pristalica Sajd Abdul Azim kaže:

"Ovo je velika odluka njegove milosti predsjednika Muhammada Morsija. Dobro je da je poništio ustavnu deklaraciju koja ga je kočila da učini mnoge dobre stvari. Podržavamo i odluke i dr Morsija sa svom našom energijom“.

Osim smjene generala i poništavanja odredbe o ograničenju predsjedničkih ovlasti, Morsi intenzivno radi i na izmjenama Ustava kako bi vojsku uklonio iz svih političkih ili finansijskih institucija.

Morsi, koji je u junu izabran za predsjednika, član je Muslimanskog bratstva. Odnosi između Bratstva i vojske su napeti još od Mubarakova pada.

Postoje, međutim, i teorije, koje nisu potvrđene, da je sve odluke koje su saopštene juče, Morsi donio u dogovoru s Vojskom. Navodno je s feldmaršalom Tantavijem i generalom Ananom sklopio ugovor po kome njih dvojica ostaju njegovi savjetnici.
XS
SM
MD
LG