Dostupni linkovi

Klintonova u Kairu: Podrška demokratskoj političkoj tranziciji u Egiptu

  • RSE

Husein Tantavi i Hilari Klinton u Egiptu
Američka državna sekretarka Hilari Klinton pozvala je drugog dana posete Egipat da se obaveže na "snažnu, postojanu demokratiju", koja će štititi prava svih građana, izrazivši nadu da će ona biti i po meri pristalica izabranog islamističkog predsednika, ali i manjina koje se boje represije nove vlade.

SAD će "tražiti od svake izabrane vlade da podržava inkluziju, da osigura da će talenti svih Egipćana biti stavljeni u službu izgradnje nove budućnosti za tu drevnu i izuzetno važnu zemlju", rekla je Klintonova grupi uvaženih žena, posle sastanka sa načelnikom Generalštaba egipatske vojske, feldmaršalom Huseinom Tantavijem.

Imajući u vidu da je Egipat posle višedecenijskog svrgnutog lidera Hosnija Mubaraka zapao u tešku političku krizu, Klinton je pokušala da pomiri obe suprotstavljene strane: i novoizabranog predsednika Mohameda Morsija iz Muslimanskog bratstva i generale koji su preuzeli vlast posle prošlogodišnjeg narodnog ustanka.

Politička tranzicija bila je centralna tema u njenim razgovorima sa Tantavijem, ali i ekonomska situacija u zemlji.

"Došla sam u Kairo, delimično, da pošaljem veoma jasnu poruku da SAD podržavaju univerzalna prava svih ljudi. Podržavamo demokratiju. Ali demokratija mora da bude više od pukih izbora. Ona treba da znači da će većina štititi prava manjine", rekla je Klinton.

Klintonova sa predsednikom Egipta Morsijem
Klintonova sa predsednikom Egipta Morsijem
Američka državna sekretarka je ukazala da želi da vojska sarađuje sa novim islamističkim liderima u punoj tranziciji na civilnu vlast. Agencija AP, međutim, ocenjuje da, imajući u vidu da je Vašington odobrio još jednu ogromnu isporuku vojne pomoći Kairu, ostaje nejasno kakav uticaj imaju SAD i da li zapravo ponovo žele da uspostave čvrsto vojno partnerstvo sa nekadašnjim važnim arapskim saveznikom.

Nedugo posle razgovora sa Klintonovom, Tantavi je u gradu Isamliji rekao da oružane snage neće dozvoliti "određenoj grupi" da dominira zemljom. On nije spomenuo nijednu posebnu organizaciju, ali je u svom komentaru jasno aludirao na Morsijevu Muslimansku braću.

Tantavijev vojni savet umanjio je Morsijeve moći uoči njegove inauguracije na predsedničku funkciju prošlog meseca i raspustio parlament u kome su dominirali islamisti. Obe te akcije stvorile su atmosferu u kojoj niko nije siguran ko zapravo vodi zemlju, i u kom pravcu, navodi AP.

Klintonova se dan ranije, u subotu sastala sa novoizabranim predsednikom Egipta Morsijem, kao i sa šefom diplomatije Mohamedom Amrom kojima je prenela američku podršku Egiptu za političku tranziciju ove zemlje.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG