Dostupni linkovi

Mursijeva pobjeda istorijski trenutak za Egipat


Muhamed Mursi se prvi put obraća javnosti nakon izbora za predsjednika Egipta
Muhamed Mursi se prvi put obraća javnosti nakon izbora za predsjednika Egipta
Prvi demokratski izabrani predsjednik Egipta, Muhamed Mursi nakon obećanja da će biti predsjednik svih Egipćana počinje formiranje nove vlade. Zapadni lideri, Rusija i UN čestitale su lideru Muslimanskog bratstva, kao i arapski svijet. Iako izraelska štampa izražava zabrinutost Tel Aviv je pozdravio "demokratski proces" koji je omogućio Mursiju da bude izabran za novog egipatskog predsjednika ističući da će nastaviti saradnju na osnovu ranijeg sporazuma.Mursi pak najavljuje reviziju mirovnog sporazuma između dvije zemlje.

Zapad i Arapske države pozdravile su izbor Mursija za novog predsjednika Egipta, a čestitali su i ruski predsjednik Vladimir Putin i generalni sekretar UN Ban Ki Mun. Američki predsjednik Barak Obama čestitao je Mursiju i pozvao tu zemlju da se i dalje zalaže za mir u regionu.To je, kako se navodi, kamen temeljac za egipatsku tranziciju ka demokrtaiji. U noćašnjem telefonskom razgovoru Obama je uz čestitke istakao podršku koju SAD pružaju tranziciji egipatskog društva.

Evropska unija je ocijenila da je pobeda Mohameda Mursija "istorijska i za Egipat i za region", dok je šefica evropske diplomatije Ketrin Ešton izrazila spremnost da sarađuje s novim šefom egipatske države pozivajući ga da "pruži ruku ostalim političkim i društvenim grupama".

Proslava pobjede na trgu Tahrir u Kairu
Proslava pobjede na trgu Tahrir u Kairu
Francuski predsjednik Fransoa Oland je, takođe uz čestitke, ponudio saradnju, a šef britanske diplomatije Vilijam Hejg ocijenio je da je Mursijeva pobjeda "istorijski trenutak za Egipat" i podcrtao šta od njega očekuju.

“Čestitam narodu Egipta na demokratskom procesu, na mirno sprovedenom demokratskom procesu. Želimo sve najbolje novom predsjedniku.Veoma je važno u očima prijatelja Egipta ovdje u Evropi i u Velikoj Britaniji da je ovo bio jedan jedinstven i transparentan demokrtski proces, i da će predsjednik uraditio ono što je rekao.Mislim na to da će u proces uključiti sve, i naročito kada je riječ o potvrđivanju prava žena i potvrđivanju prava religijskih manjina.“

I prvi čovjek UN Ban Ki Mun čestitao je Mursiju, a egipatskom narodu na mirnoj atmosferi tokom prvih slobodnih predsjedničkih izbora koji su održani u toj zemlji.

Novom egipatskom predsjedniku čestitale su i arapske zemlje, Iran, Irak, Ujedinjeni Arapski Emirati, Kuvajt, Bahrein, Jordan i drugi, a u nekima od njih Mursijeva pobjeda slavljena je i na ulicama. Uz rafalnu paljbu iz automatskog oružja i automobilske sirene u pojasu Gaze, gdje je na vlasti radikalni palestinski pokret Hamas. U Ramali, glavni palestinski pregovarač Saeb Erakat uputio je čestitke u ime palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa.

Šezdesetogodišnjem lideru Muslimanskog bratstva, odnosno njene Partije pravde i razvoja, univerzitetskom profesoru, inženjeru obrazovanom u SAD, Muhamedu Mursiju je čestitao i Sirijski prijelazni nacionalni savjet, vodeće tijelo sirijske opozicije, ocjenjujući da je Mursijev izbor za predsjednika Egipta "najsvjetlije dostignuće arapskog proljeća" koje budi "velike nade" sirijskom narodu.

Revizija mirovnog ugovora sa Izraelom

Izrael je pak nešto suzdržaniji u čestitkama ali je pozdravio "demokratski proces" koji je omogućio Mursiju da bude izabran za novog egipatskog predsjednika ističući da Tel Aviv "namjerava da nastavi saradnju sa egipatskom vladom na osnovu mirovnog sporazuma" iz 979. godine.

Muslimansko bratstvo pak ne priznaje državu Izrael, pa je ova zemlja strahovala od upravo ovakvog razvoja događaja . "Tama nad Egiptom", upozorava na naslovnoj strani visokotiražni Jediot Aharonot, ocjenjujući da je "Izrael zabrinut zbog dolaska radikalnog islama na vlast u Egiptu", iako je Mursi odmah po proglašenju za pobjednika obećao da će poštovati međunarodne obaveze Egipta.

Proslava rezultata izbora na Tahrir skveru u Kairu
Proslava rezultata izbora na Tahrir skveru u Kairu
No, to se, čini se, na Izarel ne odnosi. Mursi koji je ranije bio na čelu komiteta koji se zalagao za "rat protiv cionističke tvorevine" (Izraela), u intervjuu iranskoj agenciji Fars, založio se za jačanje odnosa Irana i Egipta koji su u prekidu više od 30 godina radi “strateške ravnoteže u regionu“, dodajući tom prilikom da je potrebna "revizija" mirovnih sporazuma sa Izraelom.

Najavio da će Egipat uraditi "reviziju mirovnog sporazuma u Kemp Dejvidu" sa Izraelom. Ali sve to će, kako je rekao, da urade vladina tijela i kabinet premijera, a on nijednu odluku neće donositi sam.

"Naša politika prema Izraelu biće zasnovana na jednakosti, jer mi nijesmo slabiji od njih. Razgovaraćemo i o pravu Palestinaca, jer je to izuzetno važno", poručio je Mursi.

Mursi je intervju dao nekoliko sati uoči zvaničnog objavljivanja rezultata predsjedničkih izbora u Egiptu, na kojima je dobio 51,73 odsto glasova. Iranska agencija je dan kasnije objavila taj intervju.

Mursi bi, kako navodi BBC, trebalo da položi zakletvu 30. juna, iako ostaju otvorena pitanja oko njegovih ovlasti imajući u vidu nedavne odluke Vrhovnog vonog vijeća (Scaf) koje je upravljalo zemljom od pada Mubaraka, a koje predsjedniku pokušavaju smanjiti ovlašćenja.

Mursi u svakom slučaju započinje pregovore o formiranju civilnih vlasti, odnosnoVlade, u kojoj će okosncu činiti Muslimansko bratstvo pobjedinik prethodno održanih parlamentarnih izbora. Kako navodi izvještač BBC’ja , već su započti pregovori sa nobelovcem Muhamedom el Baradejom (nekadašnji direkor IAEA) što nagovještava da bi u buduću vlast želio da uključi i neislamiste.
XS
SM
MD
LG