Dostupni linkovi

Opasni dani za krhku demokratiju u Egiptu


Plakat sa likom Ahmada Šafika, premijera iz Mubarakove ere
Uoči drugog kruga predsjedničkih izbora u Egiptu, u subotu i nedjelju, na kojima će se kandidatu Muslimanskog bratstva suprostaviti Ahmad Šafik, premijer iz Mubarakove ere, ova zemlja ponovo se približiva nestabilnosti. Odluke Vrhovnog suda donesene u četvrtak, kojima je proglašen nevažećim i dio rezultata parlamentarih izbora, isprovocirale su Bratstvo da upozore javnost da slijede „opasni dani“

Muslimansko bratstvo upozorava da je krhki demokratski proces u Egiptu ugrožen i da slijede „opasni dani“ i to dan uoči početka drugog kruga predsjedničkih izbora. Kandidata Muslimanskog bratstva Muhamed Morsi kaže da će svaki pokušaj krađe izbora rezultirati u ono što on zove „revolucija u Egiptu“

„Mi ćemo nastaviti naš put i pažljivo nadgledati kako protiču izbori, i ako bude bilo kakve krađe mi već znamo kakve će biti konsekvence – revolucija protiv kriminalaca, revolucija protiv onih koje štite kriminalce. Revolucija dok se ciljevi revolucije iz 25.janura 2011. ne ostvare u potpunosti“, saopšteno je iz Bratstva.

Jučerašnje odluke Vrhovnog suda, čije su sudije imenovane još u vrijeme vladavine Hosnija Mubaraka, omogućile su bivšem vojnom generalu, i Mubarakovom premijeru Ahmadu Šafiku da može biti protivkandidat Morsiju za mjesto predsjednika. Egipatski sud izglasao je odluku protiv zakona prema kojem bi mu bilo zabranjeno učestvovanje na predsjedničkim izborima u subotu i nedjelju.

Morsijev menadžer izborne kampanje, Ahmed Abdel Moti, kaže da je odluka suda da omogući Šafiku, koji je u prvom krugu osvojio drugo mjesto „ zaprepastila“ Egipat.

„Odluka je šokantana za nas a i sve Egipćane, umjesto da izoluju ili isključe iz predsjedničkih izbora one ljude, a taj čovjek je jedan od njih, koji su dio starog režima.Ovo je šok za sve Egipćane“, kaže Moti.

Muslimansko bratstvo stoga je upozorilo je kako su pred Egiptom 'teški dani opasniji i od zadnjih dana Mubarakove vladavine' .

Sud je takođe objavio da su neki zakoni o parlamentarnim izborima, koji su završeni ranije ove godine i na kojima su velikom većinom pobijedili islamisti, protivustavni.

BBC prenosi izjavu predsjedavjućeg Vrhovnog suda Faruka Soltana Rojtersu: "Rješenje o parlamentu uključuje raspuštanje donjeg doma parlamenta u cijelosti, jer je zakon po kojem su izbori održani u suprotnosti s Ustavom."

Presudom Vrhovnog suda zakonodavna vlast vraćena je u ruke Oružanih snaga (Scaf) koje su vodile Egipat tokom tranzicionog perioda nakon svrgavanja Mubaraka. Aktivisti koji se boje Scaf-ovog ponovnog preuzimanja vlasti odbacili su presudu Vrhovnog suda kao 'državni udar' kojim se pokušava ugroziti revoluciju.

Sam Mursi je u prvoj reakciji na odluke suda rekao je da nije zadovoljan njima ali da će ih poštovati, ali je nakon toga uslijedio preokret.Nakon toga počelo je i okupljanje demonstrana na kirskom Tahrir tgu da bi iskazali svoj bijes zbog odluka ustavnog suda.

U prvoj reakciji SAD, portparol State Departmenta Viktoria Nauland rekla je da oni još uvjek analiziraju odluke suda i da ih neće direktno komentarisati.A državna sekretarka Hilari Klinton pozvala je prijelazne vojne vlasti koje upravljaju državom da pristupe demokratskoj tranziciji

„Držeći se obaveza koje Vrhovni savjet Oružanih snaga ima prema egipatskom narodu, očekujemo da vidimo potunu predaju vlasti na demokratski izabranu civilnu vladu. Ne može biti povratka nazad kada je riječ o demokratskoj tranziciji koju je tražio egipatski narod", kazala je Klinton.

Sa druge strane Ahmad Šafik rekao je pristalicama da je „sud donio istorijsku odluku i presudu koja znači da nema mjesta za pravljenje posebnih zakona koji će se odnositi na određene ljude“.

Mnogi se, međutim, plaše kako će izgledati sljedeći dani, posebno što je u srijedu donešena odluka kojom je vojnom personalu omogućeno da tokom izbornog perioda može hapsiti i zatvarati civile.
  • 16x9 Image

    Biljana Jovićević

    U novinarstvu je od 1998. godine. Radila tri godine na Radiju Crne Gore. Od septembra 2001. je izvještač iz Podgorice za RSE, a od jula 2009. je stalni član redakcije u Pragu.

XS
SM
MD
LG