Dostupni linkovi

Ruska Duma glasala za izlazak iz ‘Otvorenog neba’


Donji dom ruskog parlamenta, Duma, glasao je za povlačenje zemlje iz međunarodnog sporazuma koji omogućava nadzorne letove nad vojnim objektima nakon istupanja Sjedinjenih Država krajem prošle godine, prenosi redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Glasanje za izlazak iz sporazuma o Otvorenom nebu 19. maja i dalje mora odobriti gornji dom parlamenta i potpisati ga ruski predsjednik Vladimir Putin da bi stupilo na snagu.

Ugovor o Otvorenom nebu potpisan je 1992. godine, a stupio je na snagu 2002. godine, omogućavajući da 34 članice sporazuma obavljaju kratke, nenaoružane promatračke i nadzorne letove nad teritorijama drugih zemalja radi prikupljanja podataka o vojnim snagama i aktivnostima. Prema sporazumu je održano više od 1.500 letova.

Sjedinjene Države su se formalno povukle 22. novembra 2020. godine iz sporazuma o kontroli i verifikaciji oružja za koji je Washington u više navrata rekao da je Moskva "flagrantno prekršila", šest mjeseci nakon najave izlaska.

Američki potez bio je još jedan udarac sistemu međunarodne kontrole naoružanja koji je bivši američki predsjednik Donald Trump više puta kritikovao, žaleći se da je Washington ili prevaren ili nepravedno sputan u vojnim mogućnostima.

Američki mediji izvijestili su da administracija predsjednika Joea Bidena, koji je u janaru zamijenio Trumpa u Bijeloj kući, oklijeva da razmotri ponovno pridruživanje sporazumu, jer bi to poslalo "pogrešan signal" Moskvi, iako o tome nije donesena konačna odluka.

Biden je navodno zabrinut da bi pristajanje na ponovno pridruživanje ugovoru za koji Washington smatra da ga Rusija nastavlja kršiti takođe podrilo njegovu poziciju na širem planu kontrole naoružanja.

Pristalice sporazuma kažu da letovi pomažu u izgradnji povjerenja pokazujući da, na primjer, protivnici raspoređuju snage bez tajni, niti se pripremaju za pokretanje napada, a Moskva je nagovijestila spremnost da preokrene postupak povlačenja i ostane u ugovoru ako se SAD vrate sporazumu.

XS
SM
MD
LG