Dostupni linkovi

Rusija bi se mogla vratiti 'Otvorenom nebu' ako i SAD to učini


Američki Boeing OC-135B
Američki Boeing OC-135B

Rusija bi mogla razmotriti povratak međunarodnom paktu koji dopušta nadzorne letove nad vojnim objektima ako Sjedinjene Države promijene svoj stav, rekao je u utorak najviši ruski diplomat, javlja AP.

Moskva je prošlog mjeseca najavila da će napustiti Ugovor o otvorenom nebu nakon američkog napuštanja pakta prošle godine, dodajući da ruski prijedlozi da se sporazum održi na životu nakon povlačenja SAD-a nisu prihvaćeni u Washingtonu.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je nakon razgovora u utorak, 2. februara, u Moskvi sa švedskom ministricom vanjskih poslova Ann Linde, trenutnom predsjedateljicom Organizacije za europsku sigurnost i suradnju, da bi Moskva još mogla razmisliti o povratku.

„Ako se Sjedinjene Države u potpunosti vrate sporazuma, Ruska Federacija bila bi spremna konstruktivno razmotriti tu novu situaciju ”, rekao je Lavrov.

Naglasio je da, iako je Rusija izjavila da namjerava odustati, još uvijek nije formalno poslala relevantnu obavijest drugim stranama.

Izjava Lavrova dolazi nekoliko dana nakon što su Moskva i Washington u posljednji trenutak postigli dogovor o produljenju svog posljednjeg preostalog pakta o kontroli nuklearnog naoružanja, novog ugovora START, koji je trebao isteći 5. februara.

Kad su prošle sedmice američki predsjednik Joe Biden i ruski predsjednik Vladimir Putin razgovarali, Kremlj je rekao da su razgovarali o paktu o otvorenom nebu zajedno s drugim pitanjima.

Ugovor o otvorenom nebu trebao je izgraditi povjerenje između Rusije i Zapada dopuštajući više od tri desetine potpisnika sporazuma da obavljaju izviđačke letove preko teritorija drugih radi prikupljanja podataka o vojnim snagama i aktivnostima.

Prema ugovoru izvedeno je više od 1 500 letova otkako je stupio na snagu 2002. godine, s ciljem promicanja transparentnosti vojnih aktivnosti i pomoći u nadzoru nad oružjem i drugim sporazumima.

Američki predsjednik Donald Trump povukao se iz pakta, tvrdeći da su ruska kršenja učinila neodrživim da Washington ostane u okviru sporazuma.

Sjedinjene Države su dovršile povlačenje iz pakta u novembru 2020.

XS
SM
MD
LG