Dostupni linkovi

Rusija se povlači iz ugovora Otvoreno nebo


Ruski avion Tupolev-214 sa znakom Otvoreno nebo

Rusija započinje proceduru povlačenja iz međunarodnog Ugovora o otvorenom nebu nakon što su Sjedinjene Države prošle godine napustile ovaj sporazum, koji omogućava nenaoružane vazdušne nadzorne letove nad desetinama država potpisnica, prenosi redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Ministarstvo vanjskih poslova Rusije je u izjavi od 15. januara reklo da je povlačenje SAD "značajno pogoršalo ravnotežu interesa država potpisnica", i da su ruski prijedlozi da se sporazum održi u životu odbacili saveznici Washingtona.

"S obzirom na nedostatak napretka u naporima za uklanjanje prepreka koje sprečavaju funkcionisanje sporazuma u novonastaloj situaciji, rusko Ministarstvo vanjskih poslova ima pravo najaviti početak domaćih postupaka kako bi se otvorio put za povlačenje Rusije iz Ugovora o otvorenom nebu," rečeno je iz ministarstva.

Sjedinjene Države su se formalno povukle 22. novembra iz sporazuma o kontroli i verifikaciji oružja za koji je Washington u više navrata rekao da je Moskva "flagrantno prekršila".

Moskva je osudila odluku, rekavši da je štetna za sigurnost Evrope, Sjedinjenih Država i njihovih saveznika.

SAD potez bio je najnoviji udarac na sistem međunarodne kontrole naoružanja koji je odlazeći SAD Predsjednik Donald Trump više je puta odbacivao, žaleći se da je Washington ili prevaren ili nepravedno ograničen u svojim vojnim sposobnostima.

Ugovor o otvorenom nebu potpisan je 1992. godine, a stupio je na snagu 2002. godine, omogućavajući njegovim 34 članice da obavljaju kratkotrajne, nenaoružane promatračke i nadzorne letove nad teritorijama drugih zemalja radi prikupljanja podataka o vojnim snagama i aktivnostima. Prema sporazumu je održano više od 1.500 letova.

Pristalice sporazuma kažu da letovi pomažu u izgradnji povjerenja pokazujući da, na primjer, protivnici ne tajno raspoređuju snage niti se pripremaju za pokretanje napada.

XS
SM
MD
LG